Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Revoluce - Evropská unie chce solit silnice cukrem

Mluví se o tom již delší dobu. Cena soli na světových trzích roste, naopak cena cukru klesá. Nové obří naleziště cukru v Estonsku sráží jeho cenu na historická minima.

Technologie těžby cukru se plně zautomatizovala. Nastaly tak ideální předpoklady pro jeho masivní využití i v jiných odvětvích průmyslu než je potravinářství. Podle odborného pracovníka Geologického ústavu a Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR Jana Borovičky, je typickým příkladem užívaných v akademických kruzích chování brambor:
„Proč myslíte, že brambory, které necháte přemrznout, mají sladkou chuť? Hlízy na chlad reagují produkcí cukru a snižují tak teplotu tuhnutí roztoku uvnitř buněk, čímž brání tvorbě ledových krystalů, které by potrhaly buněčné stěny. A skutečně. Takový roztok by na silnici fungoval v principu stejně jako ten solný.“
Zdroj zde: http://borovicka.blog.idnes.cz/c/246102/Kdyz-je-zima-slana.htmlCo tedy brání využití cukru na českých silnicích? Odpověď je až banálně jednoduchá. Solná lobby, byrokratický aparát EU a v neposlední řadě, vosy, včely a čmeláci. Poslední důvod je spíše k pousmání, ale k tomu se dostaneme později.

Solná lobby

Jak každý ví, největším distributorem surové soli určené pro sypání silnic je původně česká firma Solena Náchod. Zahraniční kapitál ale udělal své a firma změnila majitele i sídlo. Blízkost hranic s Německem přilákala investory právě z této země, kteří odkoupili majoritní podíl a ze společnosti udělali v podstatě evropský monopol na výrobu a zpracování soli určenou k posypům silnic. Drobná úprava značky na Salzena dělala vrásky odborníkům na ochrannou známku jen chvíli. Tučný sponzorský dar přistál na odpovědná místa a Salzena tak dominuje evropskému trhu bez uzardění.
Ale zpátky k cukru. Právě Salzena je největším odpůrcem prosazení cukru v Evropě. Tato firma vydává „nezávislé“ odborné expertízy, na které Evropská unie slyšela. Cukr prý škodí lesním porostům, cukernatí traviny kolem silnic a poškozuje dezén pneumatik. Jakoby náhodou se ale v žádné z expertíz nezmiňuje porovnání se solí. Salzena dobře ví, že tam by sůl v porovnání s cukrem dopadla prachbídně. Sůl je totiž mnohem agresivnější substancí, než je cukr. Ostatně stačí jen ochutnat a porovnat.
Nastupující hospodářská krize a tlak na zavedení úsporných opatření dává cukru zelenou. Díky zmiňovanému cenovému poklesu cukru již i Evropská unie dobře ví, že cukr má v současné chvíli budoucnost. Sůl k posypu silnic totiž právě EU dotuje a úspora by tak šla do miliard EUR. Posuďte sami. Jen v ČR se za 1 zimu spotřebuje 45 000 tun soli!

Byrokratický aparát EU

Další brzdou pro cukr jsou dlouhodobé smlouvy a plány dotací uzavřené na desítky let. I to chce ale Evropská unie změnit. V podstatě si zkompletovala veškeré dokumenty popisující využití soli při solení silnic a slovo „sůl“ v těchto dokumentech vyměnila za slovo „cukr“. Angličtina ani francouzština naštěstí pády a skloňování podstatných jmen, typických pro češtinu nezná, a proto je skutečně takto banálně jednoduché všechny dokumenty tímto způsobem upravit. Jediný rozdíl je v chemickém složení a v obecném popisu suroviny pro posyp silnic, jenž se kompletně přepracoval. 

Vosy, včely a čmeláci

Ač se to nezdá, poslední překážkou pro masivní využití cukru je právě výše uvedený hmyz. Po dotazu na odborníky z Přírodovědeckých fakult po celé Evropě se Evropská unie dočkala překvapivých odpovědí. V první vlně euforie mnozí z odborníků zajásali. Zimou oslabený hmyz potřebuje zejména na jaře zvýšený příjem cukru. Pokud jaro přijde později a stromy a květenstvo se opozdí v pučení, představuje to pro včely a čmeláky často smrtelné nebezpečí. Největší úhyn včelstev je pozorován právě po drsných a dlouhých zimách, kdy tento hmyz marně čeká na potravu. Odborníci jásali.
Po první vlně euforie ale přišlo vystřízlivění. Přihlásili se včelaři, jež se obávali, co to udělá s kvalitou lučního i lesního medu. Mnozí konstatovali, že by to nejen snížilo kvalitu medu, ale mohlo by dojít i k jeho zamoření těžkými kovy. Včela se na rozdíl od krav nenaučí „pást“ jen na vybraných loukách. Včelí teritorium nelze oplotit a včelaři se právem bojí o svůj med. Další ránu cukru přidali odborníci na dopravu, kteří se obávají zvýšeného výskytu tohoto hmyzu v blízkosti silnic, což by mohlo řidiče a zejména motorkáře rušit a ohrožovat při řízení. Cukruchtivé jsou samozřejmě i vosy. Zvýšený výskyt vos kolem silnic by mohl zvýšit počet bodnutí řidičů a alergická reakce na vosí bodnutí za volantem může způsobit katastrofu.
EU naproti tomu kontruje, že na jaře ještě není počasí natolik teplé, aby se masivně jezdilo po silnicích s otevřenými okénky. Ani motorkářů není ještě dost, aby jejich případné potíže ovlivnily statistiky.

Závěrem

Svůj boj cukr ještě definitivně nevyhrál. Již tuto zimu ale probíhají první odborné pokusy s cukrem na rakouských silnicích. Je zde podpořen i akcí „Zucker auf der Strasse“, která spočívá v bezplatném odběru cukru pro posypové účely občanům vybraných vesnic. Definitivní odpověď na využití cukru pro posyp silnic přinese až jaro. Do lokalit kolem probíhající akce se vydají chemici a budou zkoumat vliv cukru na lesní porosty, traviny a samozřejmě na kvalitu medu, jiní zase posoudí navýšení výskytu hmyzu kolem silnic a podobně.
Nyní se tedy můžeme jen tiše zahřívat u kamen a těšit se na výsledky testování v Rakousku. Třeba již příští rok nebudeme solit solí, ale cukrem.

O krátký rozhovor jsme požádali odborníka. Geochemika RNDr. Jana Borovičku, Ph.D.  
Jak je to vlastně s ložisky cukru? Myslel jsem, že se tato surovina se získává zejména z cukrové řepy?

Ložiska tzv. kamenného cukru se vyskytují všude na světě, jsou ale poměrně vzácná a prakticky všechna byla vytěžena již ve starověku. Nově objevené ložisko v Estonsku je naprostým unikátem – vzniklo v dávné minulosti v bažinaté krajině, kde se po tisíce let ve vodním prostředí ukládaly stonky rostliny Paleosaccharina glucosa, což je předchůdce dnešní cukrové třtiny. Po velké impaktové katastrofě, kdy do Země narazila planetka – a není vyloučeno, že šlo právě o tu událost, která způsobila vyhynutí dinousaurů – byly tyto bažiny překryty vrstvou horkého popela, který na nich utvořil karamelovou krustu, čímž došlo k překrytí desítek až stovek metrů hluboké vrstvy sirupovitého materiálu, který v průběhu geologického času vykrystalizoval a vytvořil největší známé ložisko kamenného cukru na světě. Díky ochranné krustě na povrchu a díky tomu, že jej později překryly ledovce a následně vrstvy sedimentů, se nám zachovalo až do dnešních dnů.

Jsou obavy včelařů a jiných odpůrců oprávněné?

Pokud jde o obavy včelařů, jsou oprávněné, protože nikdo nedokáže říci, jak budou včely na cukr u silnic reagovat. Osobně bych se obával především toho, že včely nebudou ochotné opylovat květy, dokud budou mít dostatek cukru u silnic – a jeho rozpustnost je nižší než u soli, tak bude ve škarpách vytrvávat delší dobu. Zvýšené koncentrace těžkých kovů v medu jsou v případě aplikace cukru na naše silnice hotovou věcí – a zásoby ložiska v Estonsku byly odhadnuty nejméně na 70 let!
Cukr zcela jistě ovlivní chování i jiného hmyzu, kromě vos a čmeláků to budou hlavně mravenci, kteří cukr mohou využívat jako zdroj energie. Obávám se, že může dojít k silnému narušení až rozpadu ekosystémů v rozsahu do přibližně 2 km od intenzivně ošetřovaných vozovek. Když jsme však s domácími i zahraničními kolegy poukázali na tzv. princip předběžné opatrnosti, rázem jsme proti sobě měli nejenom levici, ale i konzervativní pravici, která se postavila principielně proti; zazněly dokonce poznámky o „nějakých přitroublých včelách“.

 Jak jste na tom s cukrem vy?

Osobně jsem kamenný cukr měl možnost ochutnat – jeho chuť bych popsal jako kombinaci cukru třtinového a řepného, má také velmi příjemnou tmavě hnědou barvu. Ovšem já s cukrem šetřím, abych si udržel svou dokonalou postavu, takže jej spíše konzumuji v čokoládě, což je má jediná neřest. Počkejte, to není přesné - jediná sladká neřest.

Za rozhovor poděkoval Ondřej Kňava

 

Autor: Ondra Kňava | pondělí 13.2.2012 13:35 | karma článku: 35,57 | přečteno: 9053x
  • Další články autora

Ondra Kňava

Nový hokejový faul podle Milana Antoše: „Projetí kolem brankáře“

Hokejová extraliga ještě nezná svého mistra, přesto vedení Extraligy přichází s úpravou pravidel podle Milana Antoše. Do pravidel ledního hokeje se dostal nový faul. Název zákroku je prostý: „Projetí kolem brankáře“.

22.4.2024 v 15:27 | Karma: 19,15 | Přečteno: 672x | Diskuse| Sport

Ondra Kňava

Bídník František Janeček to opět dokázal – Les Miserables 2024

Muzikál Les Miserables - Bídníci, se vrátil po 12 letech do pražské Goja Music Hall. Jean Valjean opět svádí svůj boj s Javertem a sál žasne nad pěveckými výkony malých i dospělých pěveckých začátečníků i profesionálů.

19.2.2024 v 8:55 | Karma: 8,14 | Přečteno: 304x | Diskuse| Kultura

Ondra Kňava

Ze života fiktivního zastupitele 1: Nová houpačka v obci vzbudila velké vášně a emoce

V obci Nová Ves u Příčťan se objevila zbrusu nová houpačka na dětském hřišti. Není to žádná extrémní houpačka Kamikadze. Je to zbrusu nová, všemi mastmi mazaná houpačka.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 14,08 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Ondra Kňava

Lastminute dovolená – Omlouváme se za komplikace

Leden 2023 „Miláčku, kam pojedeme letos na dovolenou? „Mohli bychom jet na Mauricius, nebo na Seychelly!“ „No to bychom mohli, ale na to nemáme peníze. Co takhle Chorvatsko?“

16.8.2023 v 10:09 | Karma: 25,78 | Přečteno: 837x | Diskuse| Společnost

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

„Budeš to tam mít s babičkou úplně super. Pejsci, kočičky, teď se jim narodili 2 malá telátka, to budeš mít fajn, hned bychom tam jeli s tebou!“

3.8.2023 v 10:05 | Karma: 39,49 | Přečteno: 4375x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 225
  • Celková karma 13,65
  • Průměrná čtenost 4202x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky