Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak na UHO (Univerzální hnědou omáčku)

20. 05. 2013 11:44:18
Univerzální hnědou omáčku (UHO) zná každý. Slouží jako doplněk k masovým pokrmům. Ti praví kulinářští fajnšmekři ovšem rádi konzumují omáčku samotnou, jen s rohlíkem, chlebem či pivem.Jak se ale tajemná UHO vaří?

Výroba UHO je obestřena tajemstvím. Každý správný kuchař si recept na tu svou UHO úzkostlivě tají. Ani v pořadech Kluků po akci, Itala na talíři, Pohlreicha nebo Vaňka nenaleznete nikde jejich recept na UHO. Mezi kuchaři profesionály se jedná o jedno z největších tabu. Všimněte si, že pokud před českými kuchaři zmíníte tajemnou zkratku UHO, vždy odvedou řeč jinam, sklopí oči, nebo začnou předstírat, že jim právě něco spadlo do oka a nejde to vyndat. Jejich oblíbeným trikem, který se rozšířil zejména ve 20. století je předstírání, že řeč není o UHO ale o UFO, a ihned se začnou bavit o návštěvách z kosmu, mimozemšťanech a o Babicovi. Až takhle nízko jsou ochotni čeští šéfkuchaři zajít, jen aby někdo nepropálil recept na jejich UHO.

Mně se to ovšem podařilo. Nemohu sice jmenovat o čí UHO se jedná, ale vězte, že jde o recept, který nabízí jednu z nejchutnějších variant UHO.

Pár slov úvodem:

Rozhodující pro kvalitní UHO je její množství. Čím víc jí bude, tím bude kvalitnější.
Upozorňuji, že vstupní a počáteční náklady na výrobu pořádné UHO jsou enormní, ale můžete ji používat až do soudného dne. UHO není náročná na skladování. Stačí ji umístit na balkon, do podkroví, na půdu nebo do sklepa. Jak tam UHO dáte, už tam bude navždy. Pak stačí vždy jen postupně odebírat.

Nebudeme už více otálet, pusťme se do toho.

Suroviny nutné k výrobě UHO:

100 l. potravinářského oleje
100 l. oleje TOTAL
200-300 kg hladké mouky v akci
100 kg polohrubé mouky z letáku
100 kg kostní moučky
barel vody
Polská potravinářská sůl D1

Na rozpálenou pánev větších rozměrů vylijeme potravinářský olej a smícháme s olejem motorovým. Za občasného promíchání olej přivedeme do varu. K otestování, zda je olej dostatečně rozpálený použijeme teflonovou vařečku. Pokud se v oleji do 10 sekund nerozpustí, zvýšíme příkon plotýnky. Na rozpálený olej poté nasypeme veškerou mouku v pořadí: polohrubá, hladká, kostní. Mouku důkladně promícháme a smažíme na oleji po dobu 12 hodin. Až se mouka začne odlepovat od DNA, přidáme polskou potravinářskou sůl D1. Vytvořená směs by nyní měla mít UHB (Univerzální hnědou barvu). Až si budeme jisti, že hnědá je dostatečně univerzální, zalijeme připravenou směs barelem vody. Dbáme především na to, aby se voda z pánve nepřelila, lze použít pánev hlubokostěnnou. Mícháme, dokud se tvoří ve směsi hrudky. Až se tvořit přestanou, zmírníme příkon plotýnky a dochutíme solí dle potřeby.

Použití UHO v české kuchyni je pak široké:

Servírujeme k dušeným masům, na palačinky, jako zálivku na hranolky nebo do salátů. Jako omáčku podáváme ke Španělským ptáčkům, k roštěnkám. Po přidání rajčatového protlaku vzniká rajská omáčka, po přidání kmínu omáčka Kmínová. Po přidání eidamu vzniká Tofu, pokud UHO nakrájíme na tenké plátky za syrova, vzniká Carpaccio.
Pokud UHO zabalíte do ruličky vzniká Sushi, pokud UHO procedíme v cedníku do vroucí vody vzniká kaviár, při cedění UHO do páry pak kuskus. Pokud v UHO uvaříte kuře, vzniká KFC. Pokud do UHO nakapete dostatečné množství vosku, pochutnáte si na prvotřídní svíčkové.
Pokud k UHO přidáme „Ř“, vzniká chutná sladkovodní ryba.

Institut pro zdravé stravování pak doporučuje UHO užívat minimálně 5x týdně:

UHO není zdraví škodlivá a snižuje kalorie. Dusí bakterie. Snižuje podíl cholesterolu ve vaší kuchyni. UHO je protizánětlivá. Při poraněních lze použít i jako desinfekce. Známé jsou i účinky UHO jako přírodního antibiotika. UHO byla vyhlášena pokrmem Milénia. UHO se netýká datum spotřeby.

Dobrou chuť a mnoho zábavy při vytváření té vaší UHO přeje Ondra Kňava

Tip na závěr:

Nalejte UHO do připravené formy. Vložte do rozpálené trouby. Po vyjmutí posypte eidamem. Vzniká Pizza Quattro formaggi

Můj další RECEPT zde: http://knava.blog.idnes.cz/c/127760/Kdyz-vari-chlap-Kremzska-horcice-v-karamelu-se-zelim.html


Facebook Ondry Kňavy
Staňte se fanoušky Blogu Ondry Kňavy na Facebooku.
Budete tak mít přehled o nejnovějších článcích, můžete zde vyjádřit i svůj názor v diskuzi.
https://www.facebook.com/BlogOndraKnava

Autor: Ondra Kňava | pondělí 20.5.2013 11:44 | karma článku: 22.35 | přečteno: 12460x

Další články blogera

Ondra Kňava

Díky antioxidantům žena přišla o plíce

Zdrcující sílu antioxidantů poznala 39letá žena z Příbrami. Častá nachlazení a s tím spojená pracovní neschopnost, přiměly Jiřinu (39) k samostudiu.

7.9.2017 v 9:05 | Karma článku: 24.33 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Ondra Kňava

Kazma odhalí svůj další velkolepý podvod ve své One Man Show

Odhalení dalšího podvodu od Internetového baviče Kazmy se blíží. Již brzy bude zveřejněno v jeho One Man Show. Vše se podařilo propálit díky jednomu ze strůjců celé akce. Čtěte níže.

26.5.2017 v 9:47 | Karma článku: 13.88 | Přečteno: 1133 | Diskuse

Ondra Kňava

Kajínek na Hrad

Vskutku netradiční a odvážné řešení zvolil prezident České republiky Miloš Zeman pro řešení současné vládní krize.

12.5.2017 v 13:57 | Karma článku: 12.68 | Přečteno: 415 | Diskuse

Ondra Kňava

Jak jednorázově po Vánocích zhubnout až 8 kg

Jak to tak po Vánocích bývá, nějaké to kilo navíc se objeví u většiny z nás. Jak však záhy zjistíte, vaše váha se po Vánocích vůbec, ale opravdu vůbec nezvýšila. Nevěříte?

4.1.2017 v 9:18 | Karma článku: 17.66 | Přečteno: 708 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Mirka Součková

Rozhodnutí vladaře (nad svým životem)

Když odchází síly, nechce se už být, nechtěl jsem přežívat, jen naplno žít. Zářit a milovat a naplno hrát, cítit a pracovat - dělat, co mám rád.

24.9.2017 v 21:55 | Karma článku: 9.85 | Přečteno: 210 | Diskuse

Jitka Štanclová

Děcka, hybaj do kanafasu!

Nebo taky "do cích, na kutě, do peřin". Všechny výrazy směřovaly do míst, kam se nám, děckám, ale vůbec nechtělo.

24.9.2017 v 20:05 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 181 | Diskuse

Lenka Šnajdrová

Nic nechtít

Už jste se setkali s návody na zaručeně spokojený život, které vám naprosto nefungovaly? A vašim známým také ne? Přitom některé z nich vypadaly velice rozumně a lákavě. Jak to?

24.9.2017 v 16:28 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 359 | Diskuse

Ivana Dianová

Jak jsem se seznamovala a seznamovala a seznamovala...

Lidé se seznamují všelijak. Kamarádka si například dala inzerát. Byla jsem zděšená, když mi to volala. "Co když ti na rande přijde úchyl? vydechla jsem roztřeseně. Být to já, mám úchyla stoprocentně! Nebo i dva!

23.9.2017 v 21:05 | Karma článku: 30.59 | Přečteno: 4910 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak snadné je BÝT ŽENOU?

Byla-li naše matka ženou ve své pravé podstatě, pak pro nás není obtížné projevovat svoji ženskost. Ukazovat světu svoji jemnou stránku. Být silnou a zároveň křehkou.

22.9.2017 v 22:54 | Karma článku: 7.13 | Přečteno: 316 | Diskuse
Počet článků 203 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4339
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.