První úkon, který je nutný před kucháním kapra učinit, je koupit nebo ulovit
kapra. Bez něj to prostě nejde. Pokud není váš strejda vodník nebo nebydlíte u
chovné stanice kaprů bez noční ostrahy,
je nutné připravit si finanční obnos, jehož směnou rybu získáte. V období
Vánoc jsou prodejny kaprů většinou venku na čerstvém vzduchu, kolem je dost
vody a malých dětí.
Pozorně si prohlédněte obrázek u článku. Toto je kapr. To pro případ, abyste
nedonesli domů třeba plotici. Kucháním plotice se tento článek nezabývá. Jestli
jste i přes mé varování koupili plotici, přečtěte si třeba článek o lidské
blbosti, kterých je všude plno.
Pokud jste donesli domů
kapra, musíte nejdříve zjistit, jestli se vám ho podařilo domů doručit živého
nebo mrtvého. Zde funguje velice spolehlivě jeden test.
Napusťte vanu studenou
vodou. Do vany vhoďte kapra. Dbejte přitom na to, aby si nerozsekal obočí o dno vany. Když se tak
stane, napusťte do vany více vody a běžte pro nového kapra pro zopakování
pokusu.
1. Pokud se po vhození kapra do vody nalézá jeho břicho (ta nejsvětlejší část) výše než jeho hřbet, nehýbe ploutvemi ani pusou a jen tak ledabyle splývá po směru kterým jste ho do vany vhodili, je kapr mrtvý. (přeskočte bod 2-4)
2. Pokud je kaprovo břicho ve stejné úrovni jako hřbetní ploutev, jen sem tam pohne pusou a vypadá to jakoby prožíval astmatický záchvat, znamená to, že kapr bojuje o život a v nejbližší minutě se rozhodne zdali jde o kapra bojovníka nebo poseru. Počkejte minutu a pokud se začnou projevovat příznaky v bodě jedna, asi tentokrát prohrál, pokud začne radostně plavat po vaně, je živý. Tento souboj neovlivňujte nějakými masážemi srdce či žáber, tohle si musí rozhodnout každý kapr sám za sebe.
3. Pokud kapr plave pomalu a břicho se mu zvolna naklání nahoru, má promodralé rty a nereaguje na vaše povely či světelné podněty, znamená to, že je kapr v šoku, ale za chvíli se z toho probere.
4. Pokud kapr hýbá rty, nemá je promodralé, ihned po vhození do vody plave a splývá po celé vaší vaně, břicho má dole a na krmení reaguje radostně, znamená to, že je kapr živý a vaše děti budou mít o zábavu postaráno.
Nyní se cesty majitelů
kapra živého či mrtvého rozcházejí:
Majitel kapra živého:
Abyste kapra vykuchali,
musíte kapra nejdříve zabít. Kuchání kapra za živa se nedoporučuje, ačkoliv je
to technicky možné. Můžete pak ovšem čelit žalobě od ochránců němých tvorů či šavli
manželky.
Zabíjení kapra se nejlépe provádí paličkou. Jestliže nemáte paličku na zabíjení
kapra, musíte si jí koupit v rybářských potřebách nebo v prodejně se
sexuálními pomůckami pro devianty. Pokud vám to přijde zbytečné použijte
kladívko, hasák, tupou stranu sekery, instalatérský klíč nebo keramickou vázu
kterou již nepotřebujete.
Vyjměte kapra
z vany. Nejspíše vám upadne na zem a začne se mrskat. To je normální. Myslím
tím obojí.
Suchou utěrkou nebo
ručníkem kapra uchopte a vyzvedněte na připravené prkénko. Úder veďte rychle,
přesně a prudce. Zasáhněte protivníkovu hlavu v místě, kde má mozek. Je to
zhruba uprostřed hlavy nahoře. Tento úder nejméně 1 zopakujte. Pokud máte
sklony k sadismu, můžete se vyřádit až 50 údery. Poté již ovšem kapra
nemusíte kuchat.
Nyní kapr leží, nedýchá a
jen lehce sebou škube což není znamení života, ale nervových zakončení v ploutvích,
kam teprve nyní došly povely z mozku. Jestliže sebou ovšem kapr mrská, škádlivě
na vás pokukuje a dožaduje se o další příděl ran, značí to, že jste břídil a
máte obě ruce levé nebo jste koupil kapra se 7 životy. Toto je ale typické spíše
pro kočky. (ujistěte se, že jste nekoupili místo kapra kočku.)
Břídilové tedy postup zopakují, ti co koupili místo kapra kočku se vrátí na
lůžkovou část léčebny.
Vítáme zpět
v příběhu majitele kapra mrtvého.
Vy jste předešlou
kapitolku přeskočili, proto určitě můžete pokračovat ve čtení, ti druzí toto
štěstí nemají a jsou nyní na toaletě.
Nyní máte tedy kapra
obecného mrtvého, leží před vámi na stole a nejeví známky života. Kapra
důkladně omyjte. Ti co postup zabíjení kapra několikrát opakovali se zaměří na
odstranění krvavých skvrn nejen na kaprovi, ale i na kuchyňské lince.
Nyní uchopte ostrý nůž a
hlaďte kapra po šupinách. Zkuste to udělat tak, aby šupiny začaly od mrtvého
kapra zvolna odpadávat. Poté uřízněte kaprovu hlavu. Je to ta část kde jsou
oči, nos a ústa. Hlavu normálně odříznete nožem od shora dolů, nevím co víc o
tom napsat. Omyjte ji a vhoďte do připraveného kastrolu s osolenou a
okořeněnou vodou, tady vám manželka či manžel (nebo zkrátka ten druhý), uvaří
rybí polévku.
Teď přijde nejpikantnější
část. Bude nutno kapra vykuchat. Slabší povahy něžného pohlaví mi mohou dát pod
článkem karmu a já jim kapra vykuchám, ostatní mohou zavolat souseda nebo
manžela. Hospodyňky se zkušenostmi si poradí. Obraťte kapra na záda a pokuste
se zvolna oddělit kaprovy vnitřnosti od stěn jeho těla, k němuž jsou
přichyceny malou bílou slizkou blánou a alou. Můžete si přitom procvičit
základy anatomie. Takový bílý vak, na který když skočíte tak praskne, to byly
žábry. Tím kapr dýchá ve vodě. Vy to nezkoušejte. Člověčí žábry nahradily vlády
po několika letech bouří a občanských nepokojů plícemi. Taková tmavá želatina
co vypadá jako hovězí játra, tak to jsou kapří játra. Dejte si pozor na
slezinu. Ta se vždy tváří jako že jí nic nerozhází, ale nakonec se vždycky rozteče
jako první. Pak tam budou takové dlouhé trubičky plné nějakého bordelu, to
bývají střeva a velice se podobají prezervativu po akci. Jestli byl kapr březí
poznáte, že se v jeho těle bude nalézat kašička nechutného čehosi, což jsou
jikry. Kaviár si z nich ale nedělejte. I když někteří obzvláště vypečení
gurmáni si tuto kašičku mažou na chleba a zapíjí krabicovým bílým. Bacha na
žluč v žlučníku. Ne že by vám hrozil žlučníkový
záchvat, ale když ho neopatrně rozříznete, bude mít kapr takovou zvláštní příchuť.
Většině lidem nešmakuje, ale jestli jinak nedáte vyzkoušejte to, třeba máte
vybrané chutě.
Po lekci z anatomie,
kterou můžete oblažit i vaše děti, tedy vyndejte vnitřnosti a vhoďte je do
odpadkového koše. Pokud vás doteď s leskem v očích sleduje váš pes,
vsadím se, že nyní váš pes očuchává odpadkový koš. No schválně? Ok. Nejsem
jasnovidec ani Dagmar Kludská a nechám na vás jestli dovolíte vašemu miláčkovi
prozkoumat odpaďák.
Před vámi zbývá tělo
kapra s ocasní ploutví. Všechny ploutve odřízněte. Ano, i tu ocasní.
Nyní to bude už o poznání
nudnější. To čemu jsme ještě před chvílí říkali „kapr“ teď leží před vámi.
Torzo těla by mělo být bez šupin, bez ploutví, bez vnitřností a s pošramoceným
sebevědomím. Jestli to s tělem kapra ještě cuká toho si vůbec nevšímejte.
I když o tom vaše pětiletá dcera pochybuje, teď už je kapr opravdu ale opravdu
mrtvý. „Skutečně Mařenko. Ne Mařenko, opravdu ho to nebolí.“
No a je to!
Nyní se můžete pouze
rozhodnout, jak si kapra připravíte. Na modro? Na černo? Na citrónu? Na kmíně? Po
burgundsku? Po španělsku? Po napoleonsku? Po královsku? Po Kňavovsku? Nechal
jsem se trochu unést, promiňte.
Pokud ho chcete klasicky smaženého, stačí nakrájet buď na podkovičky, nebo ho
rozkrojit podél páteře napůl a nakrájet klasické filety. Omyjete, osolíte,
pomoučíte, povajíčkujete, strouhanka, udusat, šup do oleje, smažíme, smažíme,
hop na talíř, pocitrónovat, zaříznout, vložit do úst, jau kostička, nevadí,
polknout - áááách.
Dobré chuti přeji.
Mé další vypečené recepty:
Nakládaný Hermelín