Jak na kapra (se vším všudy)

9. 12. 2008 15:01:25
Rozhodl jsem se, že vám povím něco o kuchání kaprů. Vlastně nejen o tom. Teď před Vánoci to ocení nejedna hospodyňka nebo hospodin. Připravte se, hrajem.
Kapr obecný
Kapr obecnýwww.rybari.net

První úkon, který je nutný před kucháním kapra učinit, je koupit nebo ulovit kapra. Bez něj to prostě nejde. Pokud není váš strejda vodník nebo nebydlíte u chovné stanice kaprů bez noční ostrahy, je nutné připravit si finanční obnos, jehož směnou rybu získáte. V období Vánoc jsou prodejny kaprů většinou venku na čerstvém vzduchu, kolem je dost vody a malých dětí.
Pozorně si prohlédněte obrázek u článku. Toto je kapr. To pro případ, abyste nedonesli domů třeba plotici. Kucháním plotice se tento článek nezabývá. Jestli jste i přes mé varování koupili plotici, přečtěte si třeba článek o lidské blbosti, kterých je všude plno.
Pokud jste donesli domů kapra, musíte nejdříve zjistit, jestli se vám ho podařilo domů doručit živého nebo mrtvého. Zde funguje velice spolehlivě jeden test.
Napusťte vanu studenou vodou. Do vany vhoďte kapra. Dbejte přitom na to, aby si nerozsekal obočí o dno vany. Když se tak stane, napusťte do vany více vody a běžte pro nového kapra pro zopakování pokusu.

1. Pokud se po vhození kapra do vody nalézá jeho břicho (ta nejsvětlejší část) výše než jeho hřbet, nehýbe ploutvemi ani pusou a jen tak ledabyle splývá po směru kterým jste ho do vany vhodili, je kapr mrtvý. (přeskočte bod 2-4)

2. Pokud je kaprovo břicho ve stejné úrovni jako hřbetní ploutev, jen sem tam pohne pusou a vypadá to jakoby prožíval astmatický záchvat, znamená to, že kapr bojuje o život a v nejbližší minutě se rozhodne zdali jde o kapra bojovníka nebo poseru. Počkejte minutu a pokud se začnou projevovat příznaky v bodě jedna, asi tentokrát prohrál, pokud začne radostně plavat po vaně, je živý. Tento souboj neovlivňujte nějakými masážemi srdce či žáber, tohle si musí rozhodnout každý kapr sám za sebe.

3. Pokud kapr plave pomalu a břicho se mu zvolna naklání nahoru, má promodralé rty a nereaguje na vaše povely či světelné podněty, znamená to, že je kapr v šoku, ale za chvíli se z toho probere.

4. Pokud kapr hýbá rty, nemá je promodralé, ihned po vhození do vody plave a splývá po celé vaší vaně, břicho má dole a na krmení reaguje radostně, znamená to, že je kapr živý a vaše děti budou mít o zábavu postaráno.

Nyní se cesty majitelů kapra živého či mrtvého rozcházejí:
Majitel kapra živého:
Abyste kapra vykuchali, musíte kapra nejdříve zabít. Kuchání kapra za živa se nedoporučuje, ačkoliv je to technicky možné. Můžete pak ovšem čelit žalobě od ochránců němých tvorů či šavli manželky.
Zabíjení kapra se nejlépe provádí paličkou. Jestliže nemáte paličku na zabíjení kapra, musíte si jí koupit v rybářských potřebách nebo v prodejně se sexuálními pomůckami pro devianty. Pokud vám to přijde zbytečné použijte kladívko, hasák, tupou stranu sekery, instalatérský klíč nebo keramickou vázu kterou již nepotřebujete.
Vyjměte kapra z vany. Nejspíše vám upadne na zem a začne se mrskat. To je normální. Myslím tím obojí.
Suchou utěrkou nebo ručníkem kapra uchopte a vyzvedněte na připravené prkénko. Úder veďte rychle, přesně a prudce. Zasáhněte protivníkovu hlavu v místě, kde má mozek. Je to zhruba uprostřed hlavy nahoře. Tento úder nejméně 1 zopakujte. Pokud máte sklony k sadismu, můžete se vyřádit až 50 údery. Poté již ovšem kapra nemusíte kuchat.
Nyní kapr leží, nedýchá a jen lehce sebou škube což není znamení života, ale nervových zakončení v ploutvích, kam teprve nyní došly povely z mozku. Jestliže sebou ovšem kapr mrská, škádlivě na vás pokukuje a dožaduje se o další příděl ran, značí to, že jste břídil a máte obě ruce levé nebo jste koupil kapra se 7 životy. Toto je ale typické spíše pro kočky. (ujistěte se, že jste nekoupili místo kapra kočku.)
Břídilové tedy postup zopakují, ti co koupili místo kapra kočku se vrátí na lůžkovou část léčebny.
Vítáme zpět v příběhu majitele kapra mrtvého.
Vy jste předešlou kapitolku přeskočili, proto určitě můžete pokračovat ve čtení, ti druzí toto štěstí nemají a jsou nyní na toaletě.
Nyní máte tedy kapra obecného mrtvého, leží před vámi na stole a nejeví známky života. Kapra důkladně omyjte. Ti co postup zabíjení kapra několikrát opakovali se zaměří na odstranění krvavých skvrn nejen na kaprovi, ale i na kuchyňské lince.
Nyní uchopte ostrý nůž a hlaďte kapra po šupinách. Zkuste to udělat tak, aby šupiny začaly od mrtvého kapra zvolna odpadávat. Poté uřízněte kaprovu hlavu. Je to ta část kde jsou oči, nos a ústa. Hlavu normálně odříznete nožem od shora dolů, nevím co víc o tom napsat. Omyjte ji a vhoďte do připraveného kastrolu s osolenou a okořeněnou vodou, tady vám manželka či manžel (nebo zkrátka ten druhý), uvaří rybí polévku.
Teď přijde nejpikantnější část. Bude nutno kapra vykuchat. Slabší povahy něžného pohlaví mi mohou dát pod článkem karmu a já jim kapra vykuchám, ostatní mohou zavolat souseda nebo manžela. Hospodyňky se zkušenostmi si poradí. Obraťte kapra na záda a pokuste se zvolna oddělit kaprovy vnitřnosti od stěn jeho těla, k němuž jsou přichyceny malou bílou slizkou blánou a alou. Můžete si přitom procvičit základy anatomie. Takový bílý vak, na který když skočíte tak praskne, to byly žábry. Tím kapr dýchá ve vodě. Vy to nezkoušejte. Člověčí žábry nahradily vlády po několika letech bouří a občanských nepokojů plícemi. Taková tmavá želatina co vypadá jako hovězí játra, tak to jsou kapří játra. Dejte si pozor na slezinu. Ta se vždy tváří jako že jí nic nerozhází, ale nakonec se vždycky rozteče jako první. Pak tam budou takové dlouhé trubičky plné nějakého bordelu, to bývají střeva a velice se podobají prezervativu po akci. Jestli byl kapr březí poznáte, že se v jeho těle bude nalézat kašička nechutného čehosi, což jsou jikry. Kaviár si z nich ale nedělejte. I když někteří obzvláště vypečení gurmáni si tuto kašičku mažou na chleba a zapíjí krabicovým bílým. Bacha na žluč v žlučníku. Ne že by vám hrozil žlučníkový záchvat, ale když ho neopatrně rozříznete, bude mít kapr takovou zvláštní příchuť. Většině lidem nešmakuje, ale jestli jinak nedáte vyzkoušejte to, třeba máte vybrané chutě.
Po lekci z anatomie, kterou můžete oblažit i vaše děti, tedy vyndejte vnitřnosti a vhoďte je do odpadkového koše. Pokud vás doteď s leskem v očích sleduje váš pes, vsadím se, že nyní váš pes očuchává odpadkový koš. No schválně? Ok. Nejsem jasnovidec ani Dagmar Kludská a nechám na vás jestli dovolíte vašemu miláčkovi prozkoumat odpaďák.
Před vámi zbývá tělo kapra s ocasní ploutví. Všechny ploutve odřízněte. Ano, i tu ocasní.
Nyní to bude už o poznání nudnější. To čemu jsme ještě před chvílí říkali „kapr“ teď leží před vámi. Torzo těla by mělo být bez šupin, bez ploutví, bez vnitřností a s pošramoceným sebevědomím. Jestli to s tělem kapra ještě cuká toho si vůbec nevšímejte. I když o tom vaše pětiletá dcera pochybuje, teď už je kapr opravdu ale opravdu mrtvý. „Skutečně Mařenko. Ne Mařenko, opravdu ho to nebolí.“
No a je to!
Nyní se můžete pouze rozhodnout, jak si kapra připravíte. Na modro? Na černo? Na citrónu? Na kmíně? Po burgundsku? Po španělsku? Po napoleonsku? Po královsku? Po Kňavovsku? Nechal jsem se trochu unést, promiňte.
Pokud ho chcete klasicky smaženého, stačí nakrájet buď na podkovičky, nebo ho rozkrojit podél páteře napůl a nakrájet klasické filety. Omyjete, osolíte, pomoučíte, povajíčkujete, strouhanka, udusat, šup do oleje, smažíme, smažíme, hop na talíř, pocitrónovat, zaříznout, vložit do úst, jau kostička, nevadí, polknout - áááách.
Dobré chuti přeji.

 

Mé další vypečené recepty:
Nakládaný Hermelín

Autor: Ondra Kňava | úterý 9.12.2008 15:01 | karma článku: 23.15 | přečteno: 7908x

Další články blogera

Ondra Kňava

Bídník František Janeček to opět dokázal – Les Miserables 2024

Muzikál Les Miserables - Bídníci, se vrátil po 12 letech do pražské Goja Music Hall. Jean Valjean opět svádí svůj boj s Javertem a sál žasne nad pěveckými výkony malých i dospělých pěveckých začátečníků i profesionálů.

19.2.2024 v 8:55 | Karma článku: 8.12 | Přečteno: 273 | Diskuse

Ondra Kňava

Ze života fiktivního zastupitele 1: Nová houpačka v obci vzbudila velké vášně a emoce

V obci Nová Ves u Příčťan se objevila zbrusu nová houpačka na dětském hřišti. Není to žádná extrémní houpačka Kamikadze. Je to zbrusu nová, všemi mastmi mazaná houpačka.

9.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 14.08 | Přečteno: 396 | Diskuse

Ondra Kňava

Lastminute dovolená – Omlouváme se za komplikace

Leden 2023 „Miláčku, kam pojedeme letos na dovolenou? „Mohli bychom jet na Mauricius, nebo na Seychelly!“ „No to bychom mohli, ale na to nemáme peníze. Co takhle Chorvatsko?“

16.8.2023 v 10:09 | Karma článku: 25.49 | Přečteno: 781 | Diskuse

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

„Budeš to tam mít s babičkou úplně super. Pejsci, kočičky, teď se jim narodili 2 malá telátka, to budeš mít fajn, hned bychom tam jeli s tebou!“

3.8.2023 v 10:05 | Karma článku: 39.47 | Přečteno: 4313 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 140 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.83 | Přečteno: 154 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 204 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4220

Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...