Jak jsme jezdili na pekáči (Do 18 let nepřístupno)

18. 12. 2008 13:39:25
Jó dnes je už holt jiná doba. Dřív se jezdilo na pekáči skoro každý den. Nezapomenu, když jsem jel na pekáči poprvé. Nebyl jsem příliš zkušený, nevěděl jsem pořádně, jak na pekáč.

Byl jsem asi nešikovný, protože si vzpomínám, že než jsem našel tu správnou polohu jak na něj naskočit a nevyklopit se, několikrát jsem místo jízdy na pekáči, jel po hlavě dolů po zledovatělém kopci. Chtělo to trochu praxe. Ze začátku musíte být opatrný. Musíte si pekáč pořádně osahat, jak ho uchopit a čeho se držet. Když tohle nenacvičíte důkladně, můžete se i zranit. Kluci co už na pekáči nějaký čas jezdili mi poradili, že je dobré pekáč před jízdou trochu nahřát. Lépe to pak klouže, protože sníh pod pekáčem roztává rychleji a sviští to pak lépe.
Taky záleží jak velký máte pekáč. Ve velkém pekáči se můžete i ztratit. A taky si pořádně natlouct. Lepší je, když máte pekáč menší, který se vám pěkně obepne kolem těla. Máte pak větší jistotu, že z něj nevypadnete. Zase pozor, aby jste v takto malém pekáči nezůstali uvězněni. Než čekat na souseda co bydlí u kopce, je lepší zatnout zuby a z pekáče se nějak dostat.
Dneska už se na pekáči moc nejezdí, čemuž se divím. Každý má boby nebo sáně, ale já tvrdím, že jízda na pekáči, tu nic nepředčí. Spousta známých mi zase říká, že jezdí na igelitu. Ale to jsem zkoušel jednou a hned jsem od toho upustil.
Častokrát jsme se takhle scházeli s ostatníma klukama na kopci. Blbé bylo, když si někdo zapomněl pekáč a my jsme mu ho museli vždy čas od času půjčit. Legraci nám to sice nezkazilo, ale vždycky musel jeden z nás stát, než se zase další jízdu projel.
Nejlepší je, když má každý svůj. Může se tak jezdit nepřetržitě, bez přestávky.
Několikrát se ale stalo, že byl na svahu jen jeden pekáč. To se pak nedalo nic dělat a ten kdo ho zrovna měl s sebou, nám ho chtě nechtě musel půjčit. Vystřídalo se nás tehdy na jednom pekáči i deset. Byli jsme ale všichni dobří kamarádi, takže ten z nás co zrovna měl pekáč s sebou, vůbec neřešil, že mu na něm jezdí více lidí.
Někdy se o pekáč pořádaly i boje. To když byli na svahu kluci z vedlejší vesnice. Nechtěli jsme jim ho půjčit. A už vůbec ne na ježdění. Vymysleli jsme takovou soutěž. Umístili jsme pekáč až na vrchol kopce a ti co měli zájem, se k němu snažili dostat. Jenže dojít k pekáči až na vrchol, bylo dost složité. Strašně to klouzalo a navíc jsme se navzájem shazovali, jen aby se k vrcholu nedostal ten druhý. Když se pak někdo přeci jen k vrcholu dostal, sjezdil pekáč až od něj odletoval smalt.
Jednou když nebyl ani jeden, jsem se dokonce odhodlal ke krádeži pekáče. Stavil jsem se u kamarádky, chvíli jsem u ní pobyl a pak jsem šel do kuchyně a vyndal jí ho z trouby.
Při ježdění jste museli dbát na více věcí. Jak na pekáč nasednout a jak se držet jsem už popisoval. Když jste byli v pekáči, měli jste už skoro vyhráno. Teď už bylo jen potřeba pořádně se odrazit a jet dolů z kopce. Mohli jste se zezačátku trochu odstrkovat rukama a hýbat pánví. Pak už se svištělo dolů. Vítr hučel kolem uší, pěkně to po namydlené sjezdovce klouzalo, radostí jste křičeli, zejména když se to pořádně rozjelo. Nejhorší bylo zastavit. Zkuste zastavit takový namydlený pekáč letící s vámi po kopci. Jde to jen stěží. Často jsme to řešili tak, že jsme se v plné rychlosti převrátili do sněhu a po několika metrech jsme tak zastavili. Byli jsme pak celý mokří. Zejména když byl sníh čerstvý. To se pak dostal úplně všude.
Důležitá byla také technika sjíždění. Někdo se rozeběhl, naskočil na pekáč a svištěl dolů ve zběsilém tempu hned od začátku. Já si ovšem myslím, že nejlepší je, se nejdříve pomalu rozjet a vychutnávat si přírodu kolem. Pak se jízda na pekáči pomalu zrychluje a zrychluje a za chvíli už ani nevíte jak zastavit. Taky je dobré často trénovat. Ono se to nezdá, ale po častém tréninku dojedete mnohem dál.
Každý pekáč má taky svoji životnost. Nejlepší je nový pekáč. Není ještě odřený, nejsou zde ani žádné připečené zbytky. Jak je naleštěný, mnohem lépe se na něm jezdí. Jak pekáč stárne a vystřídají se v něm nejrůznější pochutiny, není to už taková mňamka.
Někdy se k nám přidaly i holky. Dodnes nevím čím to je, ale nejlepší a nejhezčí pekáče měly vždycky ony. Vymydlené, nablýskané, jen do nich naskočit a sjet dolů. Jenže holky nám je často vůbec nechtěly půjčit. Byly na pekáč dost skoupé. Když jsme je přeci jen přesvědčili aby nám ho půjčily, dělaly pak po jízdě strašně důležité a třeba na týden jsme pak na něj mohli zapomenout.
Vzpomínám, že nejkrásnější pekáč měla Katka. Byla z bohaté rodiny a o pekáče se tam už z tradice dost pečovalo. Byl takový ani velký ani malý, zkrátka tak akorát. Měla ho vždycky úplně vymydlený, ač jsem měl podezření, že ten pekáč snad ani nepoužívají k pečení. Katka navíc byla moje dobrá kamarádka. Byla radost se na něm svést. Kluci mi vždycky hodně záviděli. Jednu dobu dokonce Katka půjčovala svůj pekáč jenom mně. Pak zestárla a mohl se něm projet už skoro každý.

Jojo to byly časy!

 

Pekáč babičky Josefíny:

Pekáč babičky Josefíny




Pekáč kamarádky Katky:

pekáč kamarádky Katky

 

Autor: Ondra Kňava | čtvrtek 18.12.2008 13:39 | karma článku: 27.42 | přečteno: 6510x

Další články blogera

Ondra Kňava

Bídník František Janeček to opět dokázal – Les Miserables 2024

Muzikál Les Miserables - Bídníci, se vrátil po 12 letech do pražské Goja Music Hall. Jean Valjean opět svádí svůj boj s Javertem a sál žasne nad pěveckými výkony malých i dospělých pěveckých začátečníků i profesionálů.

19.2.2024 v 8:55 | Karma článku: 8.12 | Přečteno: 273 | Diskuse

Ondra Kňava

Ze života fiktivního zastupitele 1: Nová houpačka v obci vzbudila velké vášně a emoce

V obci Nová Ves u Příčťan se objevila zbrusu nová houpačka na dětském hřišti. Není to žádná extrémní houpačka Kamikadze. Je to zbrusu nová, všemi mastmi mazaná houpačka.

9.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 14.08 | Přečteno: 396 | Diskuse

Ondra Kňava

Lastminute dovolená – Omlouváme se za komplikace

Leden 2023 „Miláčku, kam pojedeme letos na dovolenou? „Mohli bychom jet na Mauricius, nebo na Seychelly!“ „No to bychom mohli, ale na to nemáme peníze. Co takhle Chorvatsko?“

16.8.2023 v 10:09 | Karma článku: 25.49 | Přečteno: 780 | Diskuse

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

„Budeš to tam mít s babičkou úplně super. Pejsci, kočičky, teď se jim narodili 2 malá telátka, to budeš mít fajn, hned bychom tam jeli s tebou!“

3.8.2023 v 10:05 | Karma článku: 39.47 | Přečteno: 4313 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 327 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4220

Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...