Když vaří chlap: Kremžská hořčice v karamelu se zelím

10. 03. 2010 15:05:01
Dnes si představíme specialitu která vám nedá spát. Přichází k nám ze Švédska, ale nedělá dobře ani turkům. O tomto pokrmu se říká, že pomohl úspěšně vymýtit černé neštovice a hned potom vyvolat žlutou zimnici. Traduje se historka, že Karel Gott po tomto pokrmu vykašlal serenádu. Nyní je oblíbený zejména ve Francii, protože pomáhá zvyšovat prestiž tamější kuchyně, jako prostředku proti všem stávkám.

Ale dost bylo tlachání, pusťme se rovnou do přípravy. K přípravě Kremžské hořčice v karamelu se zelím potřebujeme 8-9 kg hladké mouky, 4 l. kremžské hořčice v kelímku, 3 pytle cukru, nějaké zelí a, 5-6 lahvových dvanáctek.
Přípravu pokrmu zvládne každý průměrný chlap se sklony k alkoholismu, rychlým fárům a nějaké té buchtě na závěr. Není ani nijak složitá, stačí se pokaždé jen striktně držet receptu.
Pokud máme všechny ingredience připraveny, uvážeme zástěru /tu budeme především potřebovat/, vyženeme manželku z ložnice /aby nás tam nerozptylovala/ a můžeme si jako startovní výstřel dopřát otevření zátky prvního lahváče. Tak na zdraví pánové!

Na stůl položíme dřevěný vál a důkladně jej pomoučíme. Stačí hrstka mouky, ještě jí případně máme dost, kdyby se to hned nepovedlo. Prostě tu mouku rozházejte po tom válu. Tak je to správně.
Na tento vál nalijeme veškerou kremžskou hořčici co máme. Vezmeme váleček na těsto, pomoučíme jej zbytkem mouky co máme k dispozici a důkladně hořčici poválíme tak, aby z hořčice vznikla asi půlcentimetrová souvislá vrstva zhruba ve tvaru ubrusu. Dle potřeby můžeme váleček i několikrát otáčet tam i zpět, pokud jsme si téhle funkce ještě nevšimli.
Takto vyválenou hořčici můžeme nechat asi hodinu odpočinout. Můžeme přikrýt utěrkou, hořčice lehce nakyne.

V této mezihře je čas na bleskový receptík:
Do většího hrnku rozklepněte 6-7 vajec. Oddělte žloutky od bílku. Poté vše smíchejte. Vzniklou směs vylejte do nádoby s pšenicí. Podává se za studena s rozpustným vitamínem C. Dobrou chuť.

Nyní si připravíme karamel. Pro přípravu karamelu je nezbytně nutný plotýnkový vařič, nejlépe však poslouží sklokeramická deska nebo indukce. Nejdříve všechen cukr co jste si připravili vysypte na sklokeramickou desku. Ohraďte tuto plochu nějakou ohrádkou, dle výše vrstvy cukru, aby cukr neunikal ze sporáku pryč. Nějaká jednoduchá, třeba železobetonová ohrádka postačí. Nyní všechny dostupné plotýnky zapněte na maximální stupeň. Vařečkou cukr zvolna promíchávejte. Zejména na místech kde jsou plotýnky, se cukr začne zvolna lepit. Tady míchejte razantněji. Po nějaké době se cukr začne měnit v tekutinu. Ve svém opevněních kolem sporáku udělejte dírku, kterou bude vzniklý karamel stékat do připravené umělohmotné nádoby.
TIP: Z alobalu vytvořte ruličku. Tu prostrčte onou zábranou. Pod ruličku připravte kbelík. Karamel bude procházet ruličkou a odkapávat přímo do připraveného kbelíku.

Karamel který nestačí ztéct do kbelíku nechte na sporáku. Manželka bude mít radost a bude hledat po domě sekyru nebo revolver. Může pak po dobu jednoho roku mít v průběhu dalších vaření karamelové pomyšlení.
Už máte doufám rozdělaného již minimálně čtvrtého lahváče. Pokud ne, vraťte se na začátek a postup opakujte znovu.

Teď přijde důležitá část. Nenechte karamel v kbelíku ztuhnout. Ihned ještě s tekutým karamelem přejděte k připravené rozválené hořčici. Odstraňte utěrku a pozvolna nalévejte karamel na vyběhlou kremžskou hořčici tak, aby tu činnost doprovázelo syčení. Vrstva musí být natolik silná, aby se zamezilo úniku vůně křenu. Opatrně, ještě opatrně, táááááák.

Nyní se tedy na vašem válu nalézá půlcentimetrová vrstva hořčice a na ní karamel. Co teď. Velice opatrně se pokuste uchopit kraj hořčice a balit ji pomalu proti směru hodinových ručiček do rolády. Půjde to velice špatně a ztuha (spíš to nepůjde vůbec), ale po čase a pilném tréninku byste měli být schopni uválet hořčici s karamelovou krustou na povrchu do rolády.

Nyní k zelí. (Už máte posledního lahváče, tak si ho pořádně vychutnejte, na zdraví!)

Kysané zelí hoďte do hrnce. Hrnec dejte na sporák, i vy si nyní můžete vychutnat vůni karamelu naživo. Dle potřeby můžete zelí čas od času zamíchat, ničemu to nepomůže, ale vypadá to úplně jako bychom skutečně vařili nějakou delikatesu. Za pár minut se zelí uvaří.
No a jdeme do finále.
Kremžská hořčice v karamelu se nalézá na válu, zelí v hrnci, no tak šup šup šup a honem na talíř!
Pokrm lze ozdobit listím z jeřabiny nebo brkem čápa. Výborně se k němu hodí vývar z přesnídávky nebo grilované jehličí.
Jako vhodný nápoj se k tomuto pokrmu doporučuje vymačkaná šťáva z Rohypnolu.
DOBROU CHUŤ!

P.S: V závěru jsem chtěl poděkovat za množsví dopisů, které mi posíláte. Děkuji Vám. Alespoň mám víc času na psaní a na vaření.

Autor: Ondra Kňava | středa 10.3.2010 15:05 | karma článku: 26.30 | přečteno: 3458x

Další články blogera

Ondra Kňava

Bídník František Janeček to opět dokázal – Les Miserables 2024

Muzikál Les Miserables - Bídníci, se vrátil po 12 letech do pražské Goja Music Hall. Jean Valjean opět svádí svůj boj s Javertem a sál žasne nad pěveckými výkony malých i dospělých pěveckých začátečníků i profesionálů.

19.2.2024 v 8:55 | Karma článku: 8.12 | Přečteno: 273 | Diskuse

Ondra Kňava

Ze života fiktivního zastupitele 1: Nová houpačka v obci vzbudila velké vášně a emoce

V obci Nová Ves u Příčťan se objevila zbrusu nová houpačka na dětském hřišti. Není to žádná extrémní houpačka Kamikadze. Je to zbrusu nová, všemi mastmi mazaná houpačka.

9.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 14.08 | Přečteno: 396 | Diskuse

Ondra Kňava

Lastminute dovolená – Omlouváme se za komplikace

Leden 2023 „Miláčku, kam pojedeme letos na dovolenou? „Mohli bychom jet na Mauricius, nebo na Seychelly!“ „No to bychom mohli, ale na to nemáme peníze. Co takhle Chorvatsko?“

16.8.2023 v 10:09 | Karma článku: 25.49 | Přečteno: 780 | Diskuse

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

„Budeš to tam mít s babičkou úplně super. Pejsci, kočičky, teď se jim narodili 2 malá telátka, to budeš mít fajn, hned bychom tam jeli s tebou!“

3.8.2023 v 10:05 | Karma článku: 39.47 | Přečteno: 4313 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.79 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2155 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 214 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4220

Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...