Ale dost bylo tlachání, pusťme se rovnou do přípravy. K přípravě Kremžské hořčice v karamelu se zelím potřebujeme 8-9 kg hladké mouky, 4 l. kremžské hořčice v kelímku, 3 pytle cukru, nějaké zelí a, 5-6 lahvových dvanáctek.
Přípravu pokrmu zvládne každý průměrný chlap se sklony k alkoholismu, rychlým fárům a nějaké té buchtě na závěr. Není ani nijak složitá, stačí se pokaždé jen striktně držet receptu.
Pokud máme všechny ingredience připraveny, uvážeme zástěru /tu budeme především potřebovat/, vyženeme manželku z ložnice /aby nás tam nerozptylovala/ a můžeme si jako startovní výstřel dopřát otevření zátky prvního lahváče. Tak na zdraví pánové!
Na stůl položíme dřevěný vál a důkladně jej pomoučíme. Stačí hrstka mouky, ještě jí případně máme dost, kdyby se to hned nepovedlo. Prostě tu mouku rozházejte po tom válu. Tak je to správně.
Na tento vál nalijeme veškerou kremžskou hořčici co máme. Vezmeme váleček na těsto, pomoučíme jej zbytkem mouky co máme k dispozici a důkladně hořčici poválíme tak, aby z hořčice vznikla asi půlcentimetrová souvislá vrstva zhruba ve tvaru ubrusu. Dle potřeby můžeme váleček i několikrát otáčet tam i zpět, pokud jsme si téhle funkce ještě nevšimli.
Takto vyválenou hořčici můžeme nechat asi hodinu odpočinout. Můžeme přikrýt utěrkou, hořčice lehce nakyne.
V této mezihře je čas na bleskový receptík:
Do většího hrnku rozklepněte 6-7 vajec. Oddělte žloutky od bílku. Poté vše smíchejte. Vzniklou směs vylejte do nádoby s pšenicí. Podává se za studena s rozpustným vitamínem C. Dobrou chuť.
Nyní si připravíme karamel. Pro přípravu karamelu je nezbytně nutný plotýnkový vařič, nejlépe však poslouží sklokeramická deska nebo indukce. Nejdříve všechen cukr co jste si připravili vysypte na sklokeramickou desku. Ohraďte tuto plochu nějakou ohrádkou, dle výše vrstvy cukru, aby cukr neunikal ze sporáku pryč. Nějaká jednoduchá, třeba železobetonová ohrádka postačí. Nyní všechny dostupné plotýnky zapněte na maximální stupeň. Vařečkou cukr zvolna promíchávejte. Zejména na místech kde jsou plotýnky, se cukr začne zvolna lepit. Tady míchejte razantněji. Po nějaké době se cukr začne měnit v tekutinu. Ve svém opevněních kolem sporáku udělejte dírku, kterou bude vzniklý karamel stékat do připravené umělohmotné nádoby.
TIP: Z alobalu vytvořte ruličku. Tu prostrčte onou zábranou. Pod ruličku připravte kbelík. Karamel bude procházet ruličkou a odkapávat přímo do připraveného kbelíku.
Karamel který nestačí ztéct do kbelíku nechte na sporáku. Manželka bude mít radost a bude hledat po domě sekyru nebo revolver. Může pak po dobu jednoho roku mít v průběhu dalších vaření karamelové pomyšlení.
Už máte doufám rozdělaného již minimálně čtvrtého lahváče. Pokud ne, vraťte se na začátek a postup opakujte znovu.
Teď přijde důležitá část. Nenechte karamel v kbelíku ztuhnout. Ihned ještě s tekutým karamelem přejděte k připravené rozválené hořčici. Odstraňte utěrku a pozvolna nalévejte karamel na vyběhlou kremžskou hořčici tak, aby tu činnost doprovázelo syčení. Vrstva musí být natolik silná, aby se zamezilo úniku vůně křenu. Opatrně, ještě opatrně, táááááák.
Nyní se tedy na vašem válu nalézá půlcentimetrová vrstva hořčice a na ní karamel. Co teď. Velice opatrně se pokuste uchopit kraj hořčice a balit ji pomalu proti směru hodinových ručiček do rolády. Půjde to velice špatně a ztuha (spíš to nepůjde vůbec), ale po čase a pilném tréninku byste měli být schopni uválet hořčici s karamelovou krustou na povrchu do rolády.
Nyní k zelí. (Už máte posledního lahváče, tak si ho pořádně vychutnejte, na zdraví!)
Kysané zelí hoďte do hrnce. Hrnec dejte na sporák, i vy si nyní můžete vychutnat vůni karamelu naživo. Dle potřeby můžete zelí čas od času zamíchat, ničemu to nepomůže, ale vypadá to úplně jako bychom skutečně vařili nějakou delikatesu. Za pár minut se zelí uvaří.
No a jdeme do finále.
Kremžská hořčice v karamelu se nalézá na válu, zelí v hrnci, no tak šup šup šup a honem na talíř!
Pokrm lze ozdobit listím z jeřabiny nebo brkem čápa. Výborně se k němu hodí vývar z přesnídávky nebo grilované jehličí.
Jako vhodný nápoj se k tomuto pokrmu doporučuje vymačkaná šťáva z Rohypnolu.
DOBROU CHUŤ!
P.S: V závěru jsem chtěl poděkovat za množsví dopisů, které mi posíláte. Děkuji Vám. Alespoň mám víc času na psaní a na vaření.