Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

klimoš

5. 10. 2011 15:45
Dluh státu a schodek

Letošní schodek je již ve výši 105,1 mld Kč ke konci září, tak těžko bude takový i pro příští rok. Čím větší utáhnutí opasků a vyšší daně, tím menší spotřeba a kupní síla a menší výběr těchto daní - příjmů rozpočtu. Tzv. veřejný dluh je již ve výši 1,517 bilionu korun a jen úrok z něj činí už 63 mld ročně, které z nás stát musí zase vysát. Takže reálné roční navýšení dluhu je okolo 10% a bude pro rok 2012 ve výši cca 1,67 bilionu Kč.

0 0
možnosti

žabiař

5. 10. 2011 7:32
Moc chytrý z toho nejsem,

ale částečně jsem si přečetl řešení dluhů na Islandu,poté poslouchal debatu ekonomů na Slovensku i s ministrem financí a z toho mi vyplynulo,že k "čištění"bank a financí států eurozóny musí dříve či později dojít.Fakt,že nemáme euro je zřejmě nepodstatný! Rozumím autorovi,když nedůvěřuje státu,který dosud na kriminalitu "bílých límečků" nenašel adekvátní řešení.Bohužel z výše popsaných důvodů "vynucené řešení" v EU nás teprve čeká a bude velmi kruté.A ty dluhopisy si zřejmě proplatíme sami sobě zvyšováním daní,cenovou politikou atd. Jen jsem dosud nikde nečetl,jak bude stát kompenzovat propad výběru daní,které nastává nákupem zboží i služeb(za hraniční čárou) občany  žijícími v příhraničí.Klasické řešení,po zrušení hranic,je,z mého pohledu v  neúčinné!  ?!!

0 0
možnosti

popetr

5. 10. 2011 10:21
Re: Moc chytrý z toho nejsem,

Nebude kompenzovat, asi bude ještě vyšší deficit. Možná i daně zvýší. Ale je tady druhý propad a třetí je nepravděpodobný. Takže pravděpodobný vývoj laicky je ten, že po půl roce začne ekonomika pomalu zlepšovat svůj stav. A tento stav by měl být dalších možná dvacet let. Prostě korekce (krachy bank, čištění ekonomik a špatných úvěrů se vždy  - zatím - cyklicky opakují) má skoro pravidelný běh. pouze tentokrát, protože se neuhlídaly virtuální ceny nemovitostí a úvěrů - Greenspana jako odborníka jsem nepochopil, když to cvrlikali ptáci na střechách - byla krize daleko větší. A musím čestně uznat, že to naše vlády zvládly i ČNB relativně výborně. Takže škrtat, škrtat a škrtat, než svět nastartuje. Kdo bude mít nejmenší dluh, pro příštích padesát let zvítězí. A brát načše dluhopisy - popsal jsem níže. Také na ČSSD je vidět, jak je bezradná. Ví, že je to správná cesta, tak raději dělá jenom ne, ne, ne, ale do argumentů nejde. Pros..la by to totálně. A čert vem, jestli je Kalousek populární

0 0
možnosti

kram.bigbloger.lidovky.cz

4. 10. 2011 23:14
.

Ondro, dluhopisy funguji opacne, nez jsi to popsal. Dluznikem je stat (vydavatel dluhopisu), nikoliv obcan (investor). Proto je na zaklade dluzniho upisu povinen vyplacet premii, kterou bude ziskavat po dobu dluhopisu. Existuje nekolik druhu Short Term, Long Term. Jejich funkce se lisi podle toho na co jsou nalinkovany, napriklad indexovany je propojen na PCI (price consumer index), conventional (fix rate). Prepokladam, ze tyhle maji fix rate. Tedy po dobu platnosti dluhopisu (napr 5 let) bude kalousek naopak muset tem kdo dluhopis vlastni. Neni to sice nejaka zavratna castka, ale ve vetsim objemu se to vyplati proto to taky vetsi investori kupuji. Navic dluhopis ma vyssi rating, nez treba derivaty nebo akcie, takze se pouzit napriklad na povinne rezervy. Jelikoz CR neni pred krachem, tak je to docela bezpecna investice.

0 0
možnosti

maron

5. 10. 2011 9:10
Re: .

Ahoj Jirko, myslím, že sis to nějak špatně přečetl, nebo jsi to jen přelétl očima. Samozřejmě že dluží stát. Hned v třetím odstavci to píšu zcela jasně a zřetelně. Nevím, kde jsi nabyl pocitu, že tvrdím opak. Dále jsi to opravdu nedočetl do konce, protože já tvrdím přesně to co píšeš, tedy že o proplacení dluhopisů se nebojím a stát zcela jistě svým závazkům dostojí. Celý článek není o tom že to je nebezpečná investice, ale o tom, že díky proplacení, opět v budoucnu dojde k navyšování schodků, dluhů a že se bojím o to, zdali Kalousek dokáže ty nabyté miliardy zhodnotit

0 0
možnosti

Glock Mark XIX

4. 10. 2011 22:33
Člověče, já koupil české státní bondy

... už před rokem. Tyhle Kalouskovy bondy nejsou nic extra nového, proboha. Je to normální běžný cenný papír, jen není volně obchodovatelný třetím osobám.

Víte co, přečtěte si něco o kapitálových trzích ....

0 0
možnosti

Rodnok

4. 10. 2011 22:14
podle fotky zjevně inteligent

a zrovna zjistil, že stát vydává dluhopisy... Teda co všechno dneska dá redakce do Zaujalo...

0 0
možnosti

ahaswer

4. 10. 2011 20:41
Nezbývá než souhlasit

s těmi, kteří příspěvek považují za nesrozumitelný a nepochopitelný. Já bych dokonce řekl, že to je blábol. V úvodu (tuším) 5. odstavce autor nepochybuje o splacení dluhopisů, aby v závěru jejich vyplacení označil za pohádku. Smysl blogu mi zcela utíká. Připadám si jako při čtení Švejka, kde Baloun řekl peprné slovo, chtěje se vmísit do debaty. Asi na takové úrovni tento výplod je.  Rv

1 0
možnosti

Glock Mark XIX

4. 10. 2011 22:34
Re: Nezbývá než souhlasit

;-DR^

0 0
možnosti

Stará kára

4. 10. 2011 18:44
Už se mně to nechce opakovat

To - sakra - neumíte zvážit, že ty dluhopisy stát vydá tak jako tak?  Že (pokud je nekoupíme my) je převážně koupí naše banky?  Které je zaplatí zase penězi našich občanů (vkladatelů)?  To opravdu vaše inteligence nestačí ani za tak jednoduchou úvahu?

Předpokládám, že tak neinteligentní nejste. Je to prostě agitka. Buď proto, že tuto vládu nemáte rád, nebo je blog psán na objednávku.

0 0
možnosti

popetr

4. 10. 2011 18:48
Re: Už se mně to nechce opakovat

Přečtěte si prosím dole. A napište názor. Děkuji.

0 0
možnosti

svedek casu

4. 10. 2011 18:26
Karma

R^

0 0
možnosti

Gašpo_2

4. 10. 2011 18:23
Ďaľší, ktorý spadol z višne?

Už je mi to trápne opakovať, ale je to DOBROVOĽNÁ možnosť. V tomto prípade je súkromnou vecou každého ako so svojimi peniazmi naloží. Tak neviem prečo sa snažíte niekomu kafrať do súkromia.

Predstava, že tieto dlhopisy napomáhajú zadlžovaniu štátu je úplne mimo. Kalousek si skrz deficit požičia tak či tak a zatiaľ je o české dlhopisy záujem. Ak si teda nekúpi žiadny občan, poputujú do bánk, ako dosiaľ. A v konečnom dosledku bude na ne daňový poplatník doplácať VIACEJ.

Už mám fakt pocit, že vačšina blogerov si myslí, že nezáujem o dlhopisy by bol pre Kalouska trest a pre štát záchrana. Sám si myslím, že to speje ku kolapsu a žiadny dlhopis by som si nekúpil aj keby som sušil nejaké peniaze. Ale to, čo tvrdíte Vy je úplne mimo misu.;-)

0 0
možnosti

popetr

4. 10. 2011 18:47
Re: Ďaľší, ktorý spadol z višne?

Máte hodně pravdy, ale nikoliv celou. Pokud krachne Evropa, tak pojištění bank úspory nezachrání. Takže u státu v dluhopisech je menší riziko, pokud vláda bude škrtat, šetřit a a rok vydrží, než se světová ekonomika začne nadechovat. Třetí  W  nebude, čištění bank je obrovské, i když to někteří - viz autor, nevědí a nechápou.

A tak doporučuji toto: 

http://www.paratdnes.cz/2011/10/Jsou-vyhodne-dluhopisy-Ceske-republiky-Pro-sirokou-verejnost.html

0 0
možnosti
  • Počet článků 225
  • Celková karma 13,65
  • Průměrná čtenost 4202x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky