Zbytečná panika. V pardubické Synthesii zase hoří

Panika obyvatel mimo pardubických občanů kolem požárů v pardubické chemičce Synthesia Semtín je k smíchu!

Panika obyvatel mimo pardubických občanů kolem požárů v pardubické chemičce Synthesia Semtín, kde vzplály oleje a další chemikálie mě pokaždé dokáže rozesmát. My, rodilí pardubáci a zejména obyvatelé přilehlých obcí moc dobře víme, že podobné požáry jsou pro obyvatele Pardubic vždy důsledně připravovány a plánovány s dostatečným předstihem. Jsou zakládány účelově jednou až dvakrát za rok, vždy dle výsledků každodenních měření.  Tyto ohně slouží jen a jen pro blaho Pardubic.
Důvod je prostý. Kvalita ovzduší se během roku zlepšuje až na takovou úroveň, že se tento vzduch stává pro nás pardubáky nedýchatelným.
I bez složitých měření je zejména v časně jarních měsících ve vozech pardubické MHD pozorován zvýšený počet spotřeby kapesníků, které jsou ve formě papírových rolí umístěny ve všech vozech pardubické MHD včetně nočních spojů. Řidiči při poslední jízdě do „Dukla vozovna“ spočítají úbytek role a zapisují hodnotu do svých deníků, které jsou poté odevzdány na vrátnici, kde probíhá celkový výpočet pro daný den.
Lékárna na Třídě  Míru zase podle místní vyhlášky zasílá varovný email v případě, že počet prodaných kapek do očí přesáhne za jeden den 250 kusů.
Stejně tak jsou v nákupním centru AFI Palace instalovány zvukové snímače kašle, jejichž výsledky jsou online zasílány na centrálu, kde se opět eviduje úhrn kašlavosti obyvatelstva pro každý den.
Všechny tyto údaje míří na společnou emailovou adresu na magistrát města Pardubic, kde je určen denní index paok (paok=Pardubice a okolí) pro nutnou regulaci kvality ovzduší. Již 10 let je tento index nastaven na hodnotu 5,3. V případě, že nejméně 2 dny po sobě index paok nahlásí vyšší hodnotu než právě 5,3 (což nastalo ve dnech 21 a 22.03.), je nezbytné do 10 dnů provést takové opatření, které zhorší vzduch v Pardubicích na potřebnou úroveň.
Nejvhodnější lokalitou pro pálení chemikálií přímo nabízí areál Semtína (Synthesie), kde je půda nasáklá těžkými kovy a vždy je zde něco vhodného ke spálení.
Alternativním místem pálení je pak rafinérie Paramo, kde se pálí v podstatě nepřetržitě přebývající zemní plyn, který vzniká při zpracování ropy.
Když pojedete do Pardubic od Prahy vlakem, posaďte se vpravo ve směru jízdy a nezapomeňte si užít při příjezdu do Pardubic pohledu do krásného věčného plamene, který majestátně nad Paramem září a udržuje kvalitu vzduchu v Pardubicích na potřebné úrovni.
V letech předešlých došlo k takovému pálení za účelem regulace kvality ovzduší již několikrát. Díky častým změnám ve vedení Pardubic, ale někdy dochází k tomu, že se na potřebnou regulaci zapomíná. Naposledy se tak stalo právě před rokem. Protože se kvalita vzduchu zvýšila natolik, že byl již pro nás pardubáky zcela nedýchatelným, bylo jasné, že požáry chemikálií toho již moc nezmůžou. V těchto případech je tedy nutné situaci řešit řízenou explozí, která se pak téměř pokaždé dlouhé týdny řeší v celostátním tisku, ačkoliv my moc dobře víme, že se opět jednalo o účelovou explozi na záchranu našeho zdraví.
Děkujeme magistrátu, vedení podniků Synthesia i Paramo za správnou a účelnou regulaci, která nám pardubákům zachraňuje život. Za kolektiv a za celé Pardubice děkuje Ondra Kňava.

Autor: Ondra Kňava | čtvrtek 29.3.2012 10:25 | karma článku: 17,82 | přečteno: 1764x
  • Další články autora

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

3.8.2023 v 10:05 | Karma: 39,49

Ondra Kňava

Otevřený Dopis ČEZu

10.3.2023 v 9:59 | Karma: 28,86

Ondra Kňava

Země je placka, je jasné jako facka

19.1.2021 v 13:24 | Karma: 21,01

Ondra Kňava

A co bude pak?

30.10.2020 v 9:25 | Karma: 18,79

Ondra Kňava

Český Slavík rozhodně nezklamal

27.11.2017 v 11:44 | Karma: 15,38
  • Počet článků 224
  • Celková karma 8,14
  • Průměrná čtenost 4221x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky