Sport je nemocný? Ne. Je na smrtelné posteli

6. 02. 2013 9:22:08
Celé společenské odvětví nazývané „Sport“ je v těžkém deliriu. Téměř s denní pravidelností vyplouvají na povrch nové a nové podvody, které již začínají prostupovat napříč celým tímto odvětvím.

http://doping.informe.com/gallery/main.php?g2_itemId=157

Užívání dopingu či jiných zakázaných preparátů zvyšující výkon, je jen předehrou k dalším mega průšvihům. Jedná se o propracovanou mašinérii, vedoucí k jedinému cíli. Ke zbohatnutí. Nikoliv ale pouze samotných závodníků, ale i diváků. Těch diváků, kteří si vsadili. Ale k tomu se dostaneme později.
Jedním z největších symptomů na chřadnoucím těle Sportu je zmiňovaný doping. Lance Armstrong, ale i desítky dalších sportovních superstar zasadili svému sportu těžkou ránu. Statisíce fanoušků si nyní sypou popel na hlavu. Právem rozhořčeni mohou být v podstatě všichni ti, kteří podél trati Tour freneticky povzbuzovali svého amerického hrdinu, koupili si jeho dojemnou knihu nebo jen fandili u televize. Podvedeni se po právu cítili i fanoušci té útlé, sympatické holky Marion Jones, která porážela celý ženský běžecký svět. Seznam všech dopingových hříšníků posledních 20 let napříč všemi sporty je již tak pestrý, že by se rozhodně nevešel na jeden list papíru.
A každý takový případ nutně vyvolává u každého fanouška sportu otázku:
Má cenu vůbec chodit na stadiony a fandit nedostižným sportovním výkonům, když je dost dobře možné, že se za 2,3 či 10 let zjistí, že výkon každého druhého sportovce byl kardinálním podvodem?
Ale kdyby současný světový sport trápil jen doping, byla by to procházka růžovou zahradou.
Veškerý vrcholový sport je dnes díky vyrovnanosti, a zejména díky kvalitě materiálů doslova zahlcen stostránkovými pamflety, popisující každou ponožku, kterou si závodník může či nemůže navléknout. Rozhodčí v každém sportu neposuzují již jenom branky, body či vteřiny. Jsou doslova posedlí v měření každého záhybu sportovní výstroje, rozměrů náčiní, sklonu té či oné komponenty, nebo procentuálního podílu výskytu určitého materiálu ve výstroji. Sport se stal laboratoří na výkony. Příkladů je mnoho. Ve skocích na lyžích se například musí pohybovat vzduchová propustnost materiálu v přesně určeném měřítku. Tvar i celková ergonomie kombinézy musí být přesně definovaná. Každý rok se nějaký tým vytasí s novinkou, která musí být následně zanesena do pravidel jako zakázaná. Známý případ v nedávné době přineslo plavání. Už i naprosto triviální sport, kde člověk potřebuje k výkonu jen své tělo (nikoliv žádný nástroj, který by měl ovládat), byl ovlivněn revoluční technologií výroby plavek. Kdo tyto plavky neměl, mohl se jít takříkajíc zahrabat. Plavci rázem začali hromadně překonávat světové rekordy. Na jednom jediném mistrovství světa plavci zničehonic překonali přes 30 světových rekordů!
Ale všechny úpravy pravidel se dělají právě kvůli zmíněným sportům. Dělá se to v jejich prospěch. Rozhodčí se zkrátka snaží sjednotit je tak, aby byly pro všechny stejné. Musí být nastavena precizně, aby nebylo možné je obejít a vyhrát podvodem.
Má ale tohle snažení vůbec smysl? Veškeré technické vymoženosti každý sport jen znepřístupňují široké veřejnosti. Přestává nás bavit sledovat nasypané cyklisty, kteří ke svému výkonu potřebují kolo za miliony, neboť každý dekagram váhy bicyklu dokáže ve výkonu v časovce udělat rozdíl i dvou vteřin na kilometr.
Zhoubný nádor sportu, který už metastázoval je ovšem relativně nový a sport brzy zabije úplně. Jmenuje se jednoduše. Sázení. Další aféra týkající se sportu vypukla před pár dny.
Evropská policejní agentura Europol oznámila, že za poslední 4 roky eviduje 680 utkání fotbalových lig napříč celým kontinentem, které byly ovlivněny sázkařskou mafií.
Tato věta snad nepotřebuje ani žádný komentář.
Vsadit se v dnešní době dá v podstatě na cokoliv. Můžete se vsadit, jestli budou ve fotbale na začátku rozehrávat hosté nebo domácí. Můžete si vsadit na počet rohů v utkání, dokonce i na to, jestli jako první v utkání nastane roh, aut, výkop od brankaře apod. Nemluvě o počtu branek v utkání, počtu ofsajdů či faulů.
A čím více příležitostí na co si dnes vsadit, tím více pohnutek alespoň jeden takový parametr ovlivnit nebo zkrátka zařídit. Někdy to může být až banálně jednoduché a v podstatě nedokazatelné. Jak dokáži hráči, že při obranném odkopu míč jako náhodou 3x za utkání skončil rohem, nikoliv autem?
Dnešní svět je díky Internetu propojený až běda. V mnoha odvětvích lidské činnosti je tomu tak dobře. Ale jedna jediná informace o domluvené skutečnosti v jednom konkrétním zápase se rychlostí blesku rozšíří po celém světě a „zasvěcení“ inkasují miliony.
A fanoušek se opět ptá. Má smysl sledovat sportovní zápolení, když existuje dost vysoká pravděpodobnost, že výsledek utkání je do jisté míry domluvený a ovlivněný? Kdo mi zaručí, že až se půjdu podívat na Chelsea na Letnou, že už dneska si sázkaři nevyměňují emaily o tom, že v tomto utkání padne více jak 5 branek, což je kurz dost vysoký na to, aby desítky sázkařů po celém světě inkasovali svou „výhru“?
Má smysl chodit na divadelní představení na stadiony?
Nepřináším řešení či touhu po návratu starých časů. Přináším spíše beznaděj. Systém je nastaven a těžko ho něco v brzké době změní. Spíše naopak. Stadiony praskají ve švech, rekordy návštěvnosti stále padají a divák již tak nějak přistoupil na to, že to co se mu odehrává před očima je tragikomedie, kterou společně se sportovci režíruje ještě někdo další. Navíc je úsměvné, že největšími sponzory některých fotbalových týmů jsou právě sázkové kanceláře. Kdo seje vítr, bouři sklízí.
Sport je dnes v podstatě všemocný. Jeho společenský a kulturní význam vyrostl za pár let na neuvěřitelnou úroveň. Úspěšní sportovci jsou na celém světě polobohy a národními hrdiny. Ne že by tomu v minulosti bylo jinak, ale finance, které se v současné době ve sportu točí, jsou nejvyšší v jeho historii. A tyto peníze zase plodí jiné peníze. My samotní tak tvoříme ze sportovců monstra, které se ve jménu nechřadnoucí slávy a peněz odhodlávají ke konzumaci zakázaných podpůrných prostředků. Pro pár minut slávy a pro peníze jsou sportovci=lidé, schopni udělat takřka cokoliv.
Ti co toho schopni nejsou, si zase snadno přivydělají ovlivněným výsledkem či ovlivněným průběhem utkání, aby z toho něco taky měli.
Pak je tady skupina těch poctivých. Jsou to statisíce sportovců v menších sportech, anebo pár bílých vlaštovek v těch sportech velkých. Nemám důvod nevěřit tomu, že je např. Roger Federer fenoménem tenisu, jenž má prostě ohromný cit v rukou, silnou psychiku a výborné fyzické předpoklady, že dokáže válcovat většinu tenisového světa téměř deset let v kuse.
Ale co když ne? Drobeček pochybnosti ve mně samozřejmě hlodá. Co když za pár let vyplave na povrch, že i Roger si sem tam někde potajmu zobnul nebo někde sem tam prohrál schválně utkání?
Bohužel události posledních dní a měsíců nasvědčují tomu, že ve Sportu se v dnešní době nedá věřit naprosto ničemu. Proto sport umírá. A lék na jeho úplné uzdravení se ještě ani nezačal hledat.

Autor: Ondra Kňava | středa 6.2.2013 9:22 | karma článku: 23.70 | přečteno: 1649x

Další články blogera

Ondra Kňava

Bídník František Janeček to opět dokázal – Les Miserables 2024

Muzikál Les Miserables - Bídníci, se vrátil po 12 letech do pražské Goja Music Hall. Jean Valjean opět svádí svůj boj s Javertem a sál žasne nad pěveckými výkony malých i dospělých pěveckých začátečníků i profesionálů.

19.2.2024 v 8:55 | Karma článku: 8.12 | Přečteno: 273 | Diskuse

Ondra Kňava

Ze života fiktivního zastupitele 1: Nová houpačka v obci vzbudila velké vášně a emoce

V obci Nová Ves u Příčťan se objevila zbrusu nová houpačka na dětském hřišti. Není to žádná extrémní houpačka Kamikadze. Je to zbrusu nová, všemi mastmi mazaná houpačka.

9.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 14.08 | Přečteno: 396 | Diskuse

Ondra Kňava

Lastminute dovolená – Omlouváme se za komplikace

Leden 2023 „Miláčku, kam pojedeme letos na dovolenou? „Mohli bychom jet na Mauricius, nebo na Seychelly!“ „No to bychom mohli, ale na to nemáme peníze. Co takhle Chorvatsko?“

16.8.2023 v 10:09 | Karma článku: 25.49 | Přečteno: 781 | Diskuse

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

„Budeš to tam mít s babičkou úplně super. Pejsci, kočičky, teď se jim narodili 2 malá telátka, to budeš mít fajn, hned bychom tam jeli s tebou!“

3.8.2023 v 10:05 | Karma článku: 39.47 | Přečteno: 4313 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4220

Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...