Brutální pochybení Miroslava Kalouska

5. 04. 2013 8:54:31
Jak se podařilo zjistit, ministr financí Miroslav Kalousek zapomněl do rozpočtu pro rok 2013 přidat několik veledůležitých položek.

Zejména pak poplatek za příchod jara a dokonce i za léto!

Zimní počasí v průběhu Velikonoc, mrazy v dubnu a sněhová kalamita nejsou jen výstřelkem přírody. K tomuto závěru došel vyšetřovací tým Policie ČR. Podnět k vyšetřování podal již na začátku minulého týdne šéf ministerstva počasí Karel Mráček. Mráček čelil velké kritice ze strany premiéra Nečase i široké veřejnosti ohledně mrazivého počasí. Fakt, že nedokázal zajistit slunné a příjemné počasí ve svátcích jara, ho málem stál místo šéfa rezortu počasí. (Více v článku – Ministr počasí nehodlá rezignovat zde)
Mráček ovšem nelenil a kontaktoval složky činné v trestním řízení, k okamžitému prošetření situace. Vedením narychlo svolaného týmu byl pověřen elitní vyšetřovatel Jindřich Flekač.
„Nejdříve jsme se probírali korespondencí Ministerstva Počasí. Skutečně jsme nalezli konkrétní objednávky slunce na dobu Velikonoc. Poté jsme pátrali dál a dostali jsme se k detailnímu rozpočtu pro rok 2013. Jaké zděšení zavládlo v narychlo sestaveném vyšetřovacím týmu, při pohledu do rozpočtu ČR pro rok 2013, nelze popsat slovy. Svůj nález jsem předal svému nadřízenému, neboť jsem nevěděl, jak se mám zachovat“, konstatoval Flekač.
Šéf útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta byl nucen okamžitě vydat krátké tiskové prohlášení, které se nalézá na webových stránkách této organizace.

Tisková zpráva zde:

Po krátkém vyšetřování týmu vedeného Plp. PodPrap. Jindřichem Flekačem jsme došli k závěru, že do rozpočtu pro rok 2013 nebyly bohužel zařazeny poplatky za příchod jara. Bylo taktéž zjištěno, že v rozpočtu chybí i poplatky za léto, nula se nalézá i u položky babí léto. Lze tedy očekávat, že zima 2012 plynule přejde do podzimu 2013. Poplatky za zimu 2012 již uhrazeny byly. Doporučujeme ministerstvu financí revizi rozpočtu a taktéž učinění takových kroků, aby se situace v příštích letech neopakovala. Poslanecké Sněmovně doporučujeme navrhnout zařazení poplatků za roční období do fixních nákladů všech budoucích rozpočtů. Taktéž doporučujeme vložit si do kalendáře připomínku.

Ihned po vydání tiskové zprávy přispěchal se svým vysvětlením sám ministr financí Miroslav Kalousek:
„Velice se omlouvám všem občanům ČR za vzniklou situaci, ačkoliv za ní nemohu. Na konci roku 2012 čelilo ministerstvo financí neuvěřitelnému stresu, neboť nebylo do poslední chvíle jasné, zda-li se podaří včas schválit výši daně z přidané hodnoty. Dále jsme byli nuceni seškrtat až polovinu mandatorních výdajů, do kterých spadaly i poplatky za jaro a léto. Úřednice, jež přepisuje schválený rozpočet do excelové tabulky, se někam zatoulal řádek 86. V něm se nachází poplatky za slunečné počasí. Úřednici jsme ihned snížili prémie. Souhlasím s návrhem pana Šlachty a vynasnažíme se poplatky za příchod jara, léta, doufejme i babího léta přesunout pro příští rozpočet z mandatorních do fixních nákladů. Ještě jednou se omlouváme za vzniklé potíže a věříme, že výnosy provozovatelů lyžařských areálů pokryjí očekávaný výpadek v produkci ovoce a zeleniny". Sněhu zdar, váš Miroslav Kalousek.
Vyjádření Kalouska sice končí optimisticky, ale opozice tím uspokojená není. Ta přišla s požadavkem na okamžité odvolání ministra ústy předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky:
„Toto pochybení je nepřípustné. Ministr Kalousek jaksi zapomněl zmínit, že výpadek v příjmech pocítí i provozovatelé koupališť, tobogánů, prodejci Mrože, plavek a antuky. Lze taktéž očekávat, že klesne spotřeba piva, vína a džusu s ledem. Žádáme o okamžitou demisi ministra“.
Kalousek oponuje, že naopak očekává nárůst spotřeby vodky samohonky, brynzových halušek, svařeného vína, krytých plaveckých areálů či nanuků na doma.
Doslova pak uvedl: „Trh je vyvážený nehledě na to, zda-li je chlad a vítr nebo horko a dusno“.
Premiér Nečas je na slovo skoupý, dostali jsme od něj jen krátké vyjádření:
„Jediné co je jisté, že s odvoláním Ministra Počasí nyní nepočítám. Sice si měl zařazení do rozpočtu ohlídat, ale primárně má na starost rozpočet Míra“, stručně uzavřel Nečas.
S jarem a létem je tedy třeba počkat až na rok 2014. Premiér slibuje, že se osobně postará o to, aby byly poplatky za příchod jara zaplaceny v předstihu, přičemž bude interpelovat u Evropské Komise pro Počasí za včasnější příchod jara v příštím roce na území České republiky. Pokud vše dobře půjde, na jaro se můžeme těšit již od začátku března 2014, na léto dokonce již v polovině května 2014!
Šály, svetry a kabáty tedy zatím nezahazujte, podzim je tu cobydup.


Facebook Ondry Kňavy

Staňte se fanoušky Blogu Ondry Kňavy na Facebooku.
Budete tak mít přehled o nejnovějších článcích.
https://www.facebook.com/BlogOndraKnava

Autor: Ondra Kňava | pátek 5.4.2013 8:54 | karma článku: 21.70 | přečteno: 2710x

Další články blogera

Ondra Kňava

Bídník František Janeček to opět dokázal – Les Miserables 2024

Muzikál Les Miserables - Bídníci, se vrátil po 12 letech do pražské Goja Music Hall. Jean Valjean opět svádí svůj boj s Javertem a sál žasne nad pěveckými výkony malých i dospělých pěveckých začátečníků i profesionálů.

19.2.2024 v 8:55 | Karma článku: 8.12 | Přečteno: 273 | Diskuse

Ondra Kňava

Ze života fiktivního zastupitele 1: Nová houpačka v obci vzbudila velké vášně a emoce

V obci Nová Ves u Příčťan se objevila zbrusu nová houpačka na dětském hřišti. Není to žádná extrémní houpačka Kamikadze. Je to zbrusu nová, všemi mastmi mazaná houpačka.

9.11.2023 v 9:09 | Karma článku: 14.08 | Přečteno: 396 | Diskuse

Ondra Kňava

Lastminute dovolená – Omlouváme se za komplikace

Leden 2023 „Miláčku, kam pojedeme letos na dovolenou? „Mohli bychom jet na Mauricius, nebo na Seychelly!“ „No to bychom mohli, ale na to nemáme peníze. Co takhle Chorvatsko?“

16.8.2023 v 10:09 | Karma článku: 25.49 | Přečteno: 781 | Diskuse

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

„Budeš to tam mít s babičkou úplně super. Pejsci, kočičky, teď se jim narodili 2 malá telátka, to budeš mít fajn, hned bychom tam jeli s tebou!“

3.8.2023 v 10:05 | Karma článku: 39.47 | Přečteno: 4313 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 24.94 | Přečteno: 353 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.20 | Přečteno: 956 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 425 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 224 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4220

Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...