Ondra Kňava

Zelený nebo hnědý lahváč? Který byl lepší?

24. 04. 2013 8:57:33
V druhé polovině 20. století se v českých domácnostech vedl pradávný spor. Které pivo je lepší. Z hnědé nebo zelené lahve?

Jak si asi mnozí z vás vzpomenete, české lahvové pivo se v dobách předsametových nabízelo zásadně v zelených nebo hnědých lahvích. Tvar těchto lahví byl zcela totožný. Tyto univerzální lahve používaly snad všechny pivovary. Důvod neznám. Podezírám centrálně plánované hospodářství, ale o tom tenhle článek není. Aby to bylo zajímavější, tak se v obou lahvích nacházelo zcela stejné pivo (tedy samozřejmě míněno od jednoho pivovaru). Nebylo to tak, že by se třeba v zelených lahvích nalézalo 10 stupňové pivo a v těch hnědých 12 stupňové. Pokud se nějakým nedopatřením (třeba když se pivo chladilo v potoce) stalo, že se etiketa odloupla a uplavala, nebylo možné zjistit, o jaké pivo se jedná. Ani zátka totiž neprozrazovala značku piva, jako je tomu dnes.

U nás bylo jasno. Otec mi vždy na lísteček se seznamem nákupu nezapomněl připsat 4 piva - zelené lahve. Poctivě jsem se pak v samoobsluze probíral basami pardubického piva Pernštejn a hledal jen zelené lahváče. Pro nezasvěcené vysvětlím, že zelené či hnědé lahve byly v basách umístěny zcela náhodně. V pivovarech samozřejmě neexistovala žádná funkce třídění dle barvy lahve. Když byl dobrý den, našly se 4 zelené lahve v přepravce rychle. Ovšem později to byl skoro nadlidský úkol, neboť se rozkřiklo, že pivo je v zelených lahvích z nějakého důvodu lepší.
Co je to HOAX už dnes ví téměř každý. Jedná se o řetězovou zprávu, která se nezakládá na pravdě a šíří se po vlnách Internetu. Doslovný překlad pak zní: Falešná zpráva, Mystifikace, Poplašná zpráva, Výmysl, Žert, kanadský žertík.
Mnoho lidí domnívá, že HOAXy jsou fenoménem dnešní doby. Není tomu tak ani v nejmenším. Fáma o tom, že pivo je zaručeně lepší ze zelené lahve, totiž byl HOAX, který se lavinovitě rozšířil po českých domácnostech.
Životní ránu mi ovšem způsobila nedávná debata s kamarády. Kde jinde než v hospodě. Nad vzpomínkou popsanou výše se pár kamarádů pozastavilo, že oni měli naopak nakázáno kupovat jenom a zásadně lahváče hnědé!!! Cože? Hnědé lahváče?! To snad ne!
U stolu nás sedělo asi 8 a spor skončil nerozhodně 2:2. Dva otcové posílali své syny pro pivo ze zelené lahve, dva pro hnědé. Ostatní si nevzpomínali, že by to jejich otcové rozlišovali. Ještě zajímavější bylo, že jsme u stolu byli napůl z Čech a napůl z Moravy. I tento souboj skončil nerozhodně. Na Moravě souboj skončil 1:1 stejně jako v Čechách. Fáma se tedy šířila geograficky poněkud kostrbatě.
I proto si myslím, že možná vůbec nešlo o fámu a naši otcové si z nás, neposlušných dítek jen dělali srandu. Ten můj se musel královsky bavit, když jsem s pocitem obrovské důležitosti vždy z nákupní tašky vyskládal čistě zelené lahváče na stůl v očekávání zasloužené pochvaly.
„Dneska to bylo fakt těžký. Přede mnou stál soused a taky vybíral jen zelené“.
Někdy jsem si za tento udatný čin mohl ponechat drobné, co z nákupu zbyly. Maminka to ovšem vždycky předem tak dobře spočítala, že to snad nikdy nebylo víc jak 90 haléřů.
Od debaty s kamarády spím hůř a hůř. Trápí mě jediná otázka:
Ze které lahve teda bylo to pivo lepší. No? Ze které? Ze zelené, nebo z hnědé?
Jak to bylo u vás?

P.S: Zajímavá studie je popsána zde. Nevěřím jí ale ani v nejmenším. Jedná se o HOAX v HOAXu. Podle mě, je totiž ze zelené lahve stále nejlepší...

Vzpomenete si i na jiné fámy, co letěly napříč republikou?

Facebook Ondry Kňavy

Staňte se fanoušky Blogu Ondry Kňavy na Facebooku.
Budete tak mít přehled o nejnovějších článcích, můžete zde vyjádřit souhlas i nesouhlas.
https://www.facebook.com/BlogOndraKnava

Autor: Ondra Kňava | karma: 31.04 | přečteno: 9627 ×
Poslední články autora