Prezident Miloš Zeman se chce stát i premiérem České republiky

A už je to tady. O čem se dlouho vedly jen vášnivé hospodské spory, je nyní realitou. Prezident Miloš Zeman netají svůj zájem stát se zároveň i premiérem ČR v případě úspěchu své strany v parlamentních volbách.  

Jeho politická strana Zemanovci strana práv občanů, kterou založil a jejíž je čestným předsedou totiž nezakrývá, že s Milošem Zemanem stále počítá. Pokud by tato strana opravdu zvítězila v říjnových parlamentních volbách, sám prezident republiky by chtě nechtě musel jmenovat předsedu této úspěšné strany k sestavení vlády. Že je Miloš Zeman „čestným předsedou“? Jedno slovíčko sem, jedno slovíčko tam, já už to nějak udělám.Za podpory KSČ a ČSSD by to nebyl úkol pro siláka. Jak snadno by mohl prezident Miloš Zeman jmenovat premiérem sebe sama až mrazí. Ústava ČR to přímo nezakazuje. O takové možnosti zde totiž není ani zmínka. Ústavotvorce totiž nikdy nenapadlo, že by se o post ministerského předsedy mohl někdy v budoucnu ucházet samotný prezident republiky. I kdyby Ústava jen náznakem něco takového zakazovala, prezidentův výklad by nás zcela jistě přesvědčil o tom, že jsme Ústavu vykládali zcela chybně. Nikde totiž opravdu není doslovně napsáno, že prezident nesmí být zároveň premiérem.  Dveře do Kramářovy vily jsou tak i pro prezidenta otevřené. Liché dny bude pobývat na Hradě, v dny sudé v Kramářově vile. V sudé týdny bude prezidentem všeho českého lidu, v liché týdny zase bude hájit zájmy vládní koalice ve Sněmovně.
Sám do svých rukou bude moci přijat svou vlastní demisi, aby jako prezident svou vlastní demisi prohlásil za neplatnou, nebo by ji jednoduše nepřijal. 
Při uctívání padlých by v 11:00 přišel jako premiér, v šedém saku a s vážným pohledem, aby se na stejném místě objevil znovu v pravé poledne v saku černém a pronesl by smuteční řeč jako prezident republiky. Premiér by sice v té chvíli tato slova neslyšel, ale pak by si uvědomil, že poslouchá sebe sama, takže je to vlastně v pořádku. 
Při pouličních nepokojích a demonstracích by všechnu vinu za nezvládnutý zásah svaloval na premiéra, aby pak v roli premiéra všechnu vinu hodil na prezidenta.
Při svém Novoročním projevu by nezapomněl poděkovat výtečné práci svého premiéra, aby druhý den v tisku za tato slova sám sobě poděkoval.
Na zahraničních návštěvách by zvládnul práce za dva.
Při schvalování či neschvalování ozbrojených útoků na Blízkém východě, by byl postoj prezidenta i premiéra vždy jednotný.
Nedocházelo by ke zbytečným nedorozuměním, jestli se má té či oné akce zúčastnit ten či onen.
Prezident a premiér by si nemuseli kupovat 2 lítačky na MHD.
Společenských faux pas by bylo dvakrát víc.
Ženě prezidenta by se říkalo První dáma, ženě premiéra První bába.
Ušetřilo by se za toaletní papír.
Vztahy mezi prezidentskou kanceláří a vládou by byly nadstandardní. Trochu nejistoty by sice přinesl nutný podpis zákonů, neboť by se prezident vždy musel soustředit, aby svůj podpis připojil do té správné kolonky. Jak by si na obě funkce zvyknul, za podpis ministerského předsedy by připojoval kytičku, za podpis prezidenta mašličku. Aby snad nikdo neměl pochyb o tom, že je to nelegální.
Jára Cimrman byl oproti Milošovi Zemanovi břídil. To co nás totiž čeká, bude takový Kocourkov o kterém se Járovi nikdy ani nesnilo. (A to podle pramenů město Kocourkov sám kdysi založil).

I když je článek do jisté míry myšlen jako nadsázka, při druhém, hlubším zamyšlení zjistíme, že tomu tak není. Strana práv Zemanovci vznikla nedávno. Opravdu jí založil Miloš Zeman a vystavěl k obrazu svému. Dosadil do ní své vlastní lidi, propůjčil dokonce této straně své vlastní příjmení. V případě volebního úspěchu této strany by se opravdu mohlo stát, že by vlastně naši republiku řídil jeden jediný člověk.
Bude Česká Republika prakticky ovládána jediným mužem, superhrdinou?
Věřím, že tak hluboko jsme ještě neklesli.

 

Staňte se fanoušky Blogu Ondry Kňavy na Facebooku.
Budete tak mít přehled o nejnovějších článcích, můžete zde vyjádřit i svůj názor v diskuzi.
https://www.facebook.com/BlogOndraKnava

Autor: Ondra Kňava | čtvrtek 5.9.2013 14:29 | karma článku: 24,99 | přečteno: 1089x
  • Další články autora

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

3.8.2023 v 10:05 | Karma: 39,49

Ondra Kňava

Otevřený Dopis ČEZu

10.3.2023 v 9:59 | Karma: 28,86

Ondra Kňava

Země je placka, je jasné jako facka

19.1.2021 v 13:24 | Karma: 21,01

Ondra Kňava

A co bude pak?

30.10.2020 v 9:25 | Karma: 18,79

Ondra Kňava

Český Slavík rozhodně nezklamal

27.11.2017 v 11:44 | Karma: 15,38
  • Počet článků 224
  • Celková karma 8,14
  • Průměrná čtenost 4221x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky