Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Japonské rybě Sushi hrozí vyhynutí

13. 11. 2013 14:47:53
Na japonských ostrovech bijí na poplach. Tradiční pochoutka, jež se rozšířila doslova po celém světě, je ohrožena. Rybička Sushi, z níž se připravuje jediné a originální Sushi je na pokraji vyhynutí. Ve své studii to zveřejnila japonská univerzita Waseda.

Ještě na počátku a v první polovině 20. století žila rybička Sushi stříbřitá (ricidellis argentaey) vcelku spokojeným životem. Roční objem rybolovu nijak neohrožoval přirozenou obnovu v mořích ve východní Asii. Produkce ryby dostatečně pokrývala trhy celého Japonska a východoasijských států. Statistiky hovořily o ročním výlovu 25 000 tun. Situace se začala dramaticky měnit s rozšířením této pochoutky do Spojených Států Amerických a později do Evropy. Její obrovská popularita si vybrala svou daň. Současná roční produkce nutná k uspokojení světového trhu dosahuje 260 000 tun ryb Sushi!

Unikátnost ryby Sushi spočívá v tom, že obývá pouze a výhradně vody omývající japonské ostrovy, v menší míře pak Čínu a také Rusko. Specifická teplota, ale zejména hloubka je pro rybičku Sushi nezbytná k přežití a brání tak k masivnímu rozšíření po celém světě. Vědci dokonce označovali Sushi za endemický druh, tedy druh, vyskytující se jen na jednom místě na světě. Oblast je ale pro toto označení příliš široká, proto bylo toto zařazení zrušeno.
Sushi stříbřitá se nyní hojně vyskytuje v Japonském moři, Východočínském moři, Ochotském moři, v menší míře pak ve Filipínském moři. Tím výčet výskytu původní originální „suroviny“ k přípravě Sushi končí. Mediálně známý je nedávný spor mezi Japonskem a Čínou o ostrov Senkaku (Ťiao-ju), který leží v podstatě v centru největšího výskytu ryby Sushi. Ačkoliv obě strany argumentují historickými prameny ve prospěch své představy o vlastnictví ostrova, je jasné, že i tady jde především o ekonomický zájem nad kontrolou nemalé populace Sushi stříbřité v hlubokých okolních vodách.
Unikátnost výskytu byla až doteď japoncům ku prospěchu, neboť výnosy z vývozu této ryby tvoří až 7% příjmové strany japonského rozpočtu. Univerzitní výzkum se ale v závěru studie ptá: Není poněkud krátkozraké ohrozit dosud uspokojivě fungující populaci Sushi stříbřité v japonských vodách jen za cenu současných, krátkodobých zisků?
Japonští ekonomové ovšem kroutí krky. Japonsko je země s nejvyšším zadlužením ze zemí OECD. Výpadek na straně příjmů si nemůže dovolit a kde nahradit ušlý příjem? Japonská vláda tak dělá, jako že se nic neděje. Dále uzavírá obchody na dodávky Sushi a v podstatě před problémem strká hlavu do písku.
Studie je alarmující zejména z důvodu s jakou přesností byla zpracována. Začala již v roce 2000 a každý rok mapovala hojnost výskytu ryby Sushi. Podle ní se ve výše vyjmenovaných mořích nalézalo v roce 2000 až 480 000 tun této ryby. S každoročně narůstajícím počtem vylovených tun se ale výskyt ryby snižuje až o 9%. Populaci Sushi se tak v mořích nedaří dostatečně obnovit na původní úroveň a každým rokem výskyt Sushi stříbřité ubývá. Univerzita spočítala, že maximální možný výlov pro zachování druhu v neubývající populaci ryby je 176 000 tun. To je ale žalostně málo. S novými a rychlejšími možnostmi přepravy této ryby do těch nejvzdálenějších koutů světa spolu s novými technologiemi hloubkového zmražení je poptávka po Sushi stále stoupající. Vědci z Univerzity spočítali, že při neměnném trendu růstu poptávky po rybách Sushi, bude jejich populace v průběhu 12 let zcela zdecimována. Její obnova by pak trvala celé jedno desetiletí při absolutním zákazu výlovu této ryby.
Jak asi sami víte, již nyní se díky vysoké ceně této ryby příprava sushi odbývá všemožnými náhražkami. V pokrmu, které je vydáváno za „sushi“, tak místo ryby Sushi často nalezneme zabalené avokádo, bambusové výhonky či jinou zeleninu. Tradičními náhražkami z ryb imitující chuť pravé ryby Sushi pak jsou krabí tyčinky, tresky, lososovité ryby a další.
Evropané si již zvykli, že jejich talíř se „sushi“ nějaký podíl těchto náhražek obsahuje. Nemohou se ale spokojit s tím, že podíl pravého sushi s rybou Sushi se stále zmenšuje. V samém Japonsku je samozřejmě nemyslitelné, aby se za „sushi“ vydávaly zmíněné náhražky. Ve většině restaurací se samozřejmě servíruje pravé Sushi s absolutním podílem ryby Sushi. Stejně tak rozmazlený je americký trh. I když zde je podíl ryby Sushi regulován vyhláškou, že ryby Sushi musí být v jedné porci alespoň 50%, aby se pokrm mohl vydávat za pravé sushi.
Právě toto opatření je prvním doporučením univerzitní studie na záchranu Sushi stříbřité v Japonsku. Vždy alespoň jeden kousek v jedné celé porci povinně nahradit jinou rybou či zeleninou v sushi. Jen při zavedení tohoto pravidla by se prý nutná produkce snížila o 15 000 tun ročně.Dalším doporučením studie je omezená kvóta na lov Sushi, dalším neortodoxním návrhem je pak „Sushi půst“ po dobu jednoho roku. Jeden rok půstu každých 5 let by napomohl obnovit zdecimované počty ryb v japonských mořích na udržitelnou úroveň.
Doporučení jak řešit nastalou situaci je mnoho, ale konkrétní schválené řešení je v nedohlednu. Úřady i vláda argumentují faktem, že studie univerzity je jednostranná a tendenční a trvá na provedení dalších měření populací Sushi stříbřité v mořích omývajících japonské břehy. Brzké řešení je tak v nedohlednu, Sushi stříbřitá potichu vymírá a originální Sushi se čím dál více plní zeleninou a jinými náhražkami.



Staňte se fanoušky Blogu Ondry Kňavy na Facebooku. Facebook Ondry KňavyBudete tak mít přehled o nejnovějších článcích, můžete zde přidat svůj názor apod.
https://www.facebook.com/BlogOndraKnava

Autor: Ondra Kňava | středa 13.11.2013 14:47 | karma článku: 11.84 | přečteno: 1365x

Další články blogera

Ondra Kňava

Miniblog: Návod na snížení ceny taxislužby

Tajné slevové kódy do supermarketů či do internetových obchodů putují po Internetu. Podařilo se mi zachytit jeden, který je schopen snížit cenu taxi až o 75%.

19.10.2017 v 9:37 | Karma článku: 8.25 | Přečteno: 219 | Diskuse

Ondra Kňava

Muž se nechal sterilizovat místo okurek

Drobné přeřeknutí či záměna slůvek může někdy vést ke katastrofě. Při konzultacích s praktickými lékaři se mějte obzvláště na pozoru!

12.10.2017 v 14:04 | Karma článku: 18.64 | Přečteno: 828 | Diskuse

Ondra Kňava

Jak po mně ženy šílely a já jim zbaběle unikl

I přízeň žen může být někdy problematická. Obzvláště, když ji dosáhnete poněkud kontroverzním způsobem. Mějte se před ženami na pozoru!

11.10.2017 v 11:15 | Karma článku: 15.53 | Přečteno: 682 | Diskuse

Ondra Kňava

Volit či nevolit voly?

Před volbami se slovo „vůl“ skloňuje na můj vkus až příliš často. Je to prostě jedna velká volovina. Posuďte sami:

10.10.2017 v 10:17 | Karma článku: 16.29 | Přečteno: 700 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Tajemství alchymistů – jak vzniká zlato (vesmírná alchymie 6/6)

Poslední nahlédnutí do tyglíku, ve kterém se vaří přísady pro celý vesmír. Vznik těžkých prvků – mezi nimi i zlata nebo uranu – nebyl žádnou náhodou. (délka blogu 8 min.)

16.11.2017 v 8:00 | Karma článku: 20.46 | Přečteno: 375 | Diskuse

Jan Švadlenka

Polemika s panem Kapolkou o evoluci aneb ukázka dezinformace - část III.

V tomto článku hodlám ukončit svou polemiku s panem Kapolkou. Uvedu argumenty svědčící pro evoluci a v závěru vysvětlím, v čem spočívá ona dezinformace, která se prolínala všemi jeho články.

16.11.2017 v 0:07 | Karma článku: 16.87 | Přečteno: 408 | Diskuse

Jan Fikáček

Je filosofie mrtvá, jak tvrdí Hawking?

Někteří špičkoví fyzici dnes pohrdlivě shlížejí na filosofii a třeba slavný Hawking prohlašuje, že filosofie je mrtvá. Ano, filosofie je oproti fyzice podnik poměrně nejistý, nemá spolehlivost podepřenou experimenty.

15.11.2017 v 9:12 | Karma článku: 20.20 | Přečteno: 556 | Diskuse

Karel Wágner

Čtyřrozměrný model života

Zaujalo mne další Matykání z blogu Jana Řeháčka, kde se na úvod čtenářů zeptal, zda nechtějí vyhrát milión dolarů?

14.11.2017 v 9:09 | Karma článku: 15.02 | Přečteno: 460 | Diskuse

Robert Brinda

Vznik vesmíru a singularita.

Doufám, že paní Dana Tenzler nečte články v Epochaplus, protože nad článkem na téma, uvedeném v nadpisu, by ji musela klepnout Pepka.

13.11.2017 v 17:10 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 512 | Diskuse
Počet článků 207 Celková karma 14.68 Průměrná čtenost 4273
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.