Sobotka a Babiš chtějí zrušit ilustrace, nikoliv lustrace

Vyšlo najevo, že veškeré debaty kolem rušení lustračního zákona jsou jedním obrovským omylem. Na vině je několik českých žurnalistů, kteří učinili osudovou chybu při přepisu společné tiskové konference hnutí ANO a ČSSD. 

Při zaznamenávání projevu lídra ČSSD Bohuslava Sobotky, totiž špatně přepsali jeho slova. Ten hovořil o ilustračním zákonu, který nakazuje autorům povinně opatřovat všechny knihy ilustracemi. Doslova pak řekl:
„Je nesmysl nutit autory knih opatřovat je obrázky. Rádi bychom tedy zrušili ilustrační zákon, který toto nakazuje. Je to jedna z našich společných programových priorit. V tomto se s hnutím ANO plně shodujeme a zrušení ilustračního zákona navrhneme hned na první schůzi sněmovny“ .
Čeští novináři si ovšem jednu z vět vyložili následovně: „Rádi bychom tedy zrušili i lustrační zákon“. 
A nedorozumění bylo na světě. Přitom i na konci tiskové konference Andrej Babiš argumentoval, že je nesmyslné opatřovat knihy ilustracemi, neboť čtenáře ruší od textu.
„Domnívám se, že ilustrace v knihách jsou zbytečné. Zbytečně odvádí čtenáře od textu a navíc často vůbec nekorespondují s významem psaného. U knih by měl převážit význam nad reformou. Promiňte, nad formou“.
I z této odpovědi mělo být českým novinářům jasné, že řeč je skutečně o ilustracích, nikoliv o lustracích. Ovšem někteří z nich již pospíchali do svých redakcí, aby připravili články s palcovými titulky, o pokusu zrušit lustrační zákon.
Důsledky politováníhodného omylu známe všichni. Miloš Zeman se ozval, že nejmenuje žádného ministra, který by neprošel lustrací, sociální demokracie je pak neprávem nařčena, že jde na ruku komunistům. Přitom všem šlo jen o neškodné ilustrace!
„Nikdo tu o lustracích nikdy nemluvil. Ty jsou již překonané. Řeč byla o obrázcích v knihách a časopisech! Je to skandální, jak jsou čeští novináři neschopní. Já teď musím žehlit cizí neznalost jazyka českého, i když chápu, že obě slova jsou si podobná“, uvedl v záchvatu vzteku Andrej Babiš.
Zrušení Ilustračního zákona přesto vzbudilo polemiku. Sociální demokracie bude chtít výjimku na knihy pro děti. Podle hnutí ANO  výjimka počítá i s leporely. Lidovci zase chtějí zachovat ilustrace u eroticky laděných knih. 
Oslovení novináři, jež uveřejnili články, o požadavku nově vznikající koalice o rušení lustrací, ponechávají své omyly bez komentáře. Omluvy se od nich ČSSD ani Hnutí ANO nedočká.
„Myslím, že to pro ně bude ponaučení, mě opravdu pořádně poslouchat“, zakončil tuto kauzu v rozhovoru pro Radio Impuls Andrej Babiš.

 

Staňte se fanoušky Blogu Ondry Kňavy na Facebooku. Budete tak mít přehled o nejnovějších článcích, můžete zde přidat svůj názor nebo poslat tip na zajímavý článek apod.

https://www.facebook.com/BlogOndraKnava

Autor: Ondra Kňava | čtvrtek 28.11.2013 11:02 | karma článku: 28,94 | přečteno: 3725x
  • Další články autora

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

3.8.2023 v 10:05 | Karma: 39,49

Ondra Kňava

Otevřený Dopis ČEZu

10.3.2023 v 9:59 | Karma: 28,86

Ondra Kňava

Země je placka, je jasné jako facka

19.1.2021 v 13:24 | Karma: 21,01

Ondra Kňava

A co bude pak?

30.10.2020 v 9:25 | Karma: 18,79

Ondra Kňava

Český Slavík rozhodně nezklamal

27.11.2017 v 11:44 | Karma: 15,38
  • Počet článků 224
  • Celková karma 8,14
  • Průměrná čtenost 4221x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky