Ondra Kňava

Slavnostní neotevření tunelu Blanka je na spadnutí

27. 02. 2015 9:55:41
Město Praha se připravuje na jednu z největších oslav ve své dlouholeté historii. Prvního dubna se konečně neotevře tunel Blanka, který se takto neotvírá již poněkolikáté. Průvod, alegorické vozy, ohňostroj, koncert skupiny Garáž, to je jen část programu, který připravuje město Praha pro své spoluobčany.

Historie dalšího neotevření je relativně krátká. Od posledního data neotevření totiž uplynou teprve 4 měsíce. Všichni tak mají ještě v živé paměti velkolepou šou, kterou obstarali moravští kejklíři právě z řad vedení města. Svátek slavila Blanka a i přes velkou snahu v předvolebním boji se nakonec Blankou svezli jen přizvaní skateboardisté.
Další hrozbu skutečného otevření v dubnu se podařilo zdárně odvrátit díky kabelům, jimiž protékala řeka. Projekt za 32 miliard se tak uchránil před otevřením.
Kdekdo si oddechl a hned prvního Apríla se sejdeme, abychom v tento symbolický den mohli oslavit další termín neotevření tunelu. Slavnostní pásku neotevřeného tunelu společně přestřihnou primátoři Bém, Svoboda a Hudeček. Všichni mají na úspěšném neotevření svůj podíl, těžko říct, jak dlouhou část pásky si kdo odstřihne.
Oslavu kazí fakt, že se jen několik dní po neotevření Blanky zprovozní další stanice metra na trase A. Tam s neotevřením tak úspěšní nebyli. Právě to vrhá stín na plánovanou oslavu, neboť se ukázalo, že se celkovou cenu zakázky podařilo srazit o rovné 2 miliardy korun, což je skandální.
Jediným zdarem ražby tubusu metra tak zůstává propad vozovky v Evropské ulici. Žel i o tomto jediném kladu se pochybuje, neboť se ukázalo, že ražba tunelu pod vozovkou neměla s tímto propadem nic společného. To že se vozovka rozhodla propadnout zrovna v okamžiku, když se pod inkriminovaným místem valil tisícitunový razící stroj, se přičítá jen zlověstné paní náhodě.
Jinak by oslavu neotevření nemělo nic pokazit, počítá se jen s účastí několika narušitelů veřejného pořádku, jež bojují za otevření tunelu Blanka, ale jejich snaha je zrovna u tohoto projektu doslova marnost nad marnost. Za poslední 4 roky se jejich bitva nepotkala s jediným, ani dílčím úspěchem.

Nový termín neotevření není znám. Zatím se pouze spekuluje, že se Blanka neotevře v průběhu letních prázdnin ani na podzim. Na nový termín slavnostního neotevření si budeme ještě muset chvíli počkat.

Autor: Ondra Kňava | karma: 22.65 | přečteno: 599 ×
Poslední články autora