Myslel jsem si, že je Miloš Zeman chytřejší

Dalaljáma je ztělesněním zla, neboť tak káže král. Distancujme se od něho na věky věků. Opravdu jsme tak hloupí?

Miloše Zemana mám již dlouho za lišku podšitou. Umě lavíruje na hraně politické korektnosti a pro určitý dav lidí je symbolem takového toho správného zaprděného občanství. Jeho rétorika je jednoduchá a pro mnohé srozumitelná. Pro sprosté slovo nejde daleko a když už ho někdo usvědčí ze lži, řídí se celosvětovým heslem zapírat, zapírat, zapírat a když už se na to přijde, tak: zapírat.
Podpora Miloše Zemana je v současné době rekordní, veze se na populistické antiuprchlické vlně, ekonomika šlape, snad jen, že rodinný přítel Michal Hašek přišel o křeslo hejtmana, způsobilo krátké zčeření hladiny rybníka, jež nepatrně zhouplo nafukovací člun. Ani pár červených karet Miloše Zemana nerozhází, na to vemte jed. Proč taky, když i policie takový projev svobodomyslnosti  potrestá odvedením na služebnu k podání vysvětlení.
Zkrátka je to čas Miloše. Našeho neomylného vedoucího na dětském táboře v oddíle číslo 44.
Z poklidného povolebního vakua tak jsem vyrušen taškařicí, u níž Miloš překvapí.
Nechá se doslova rozhodit návštěvou jakéhosi Dalaljámy, jenž pro něj představuje symbol světového zla. Duchovní vůdce Tibetu, který káže naprosto neškodné myšlenky o svobodě, míru, lásce a přátelství je trnem v oku vladaře. Miloš Zeman se tak dobrovolně přiznává k vazalství k Číně, což je cesta, kam teď už oficiálně Česká Republika směruje.
Ano, naše cesta dálnému východu v ústrety dávno započala, ale proč ta hysterická reakce? Moc dobře víte, že nějaký Dalaljáma České republice nemůže vůbec ublížit. Pár těch sluníčkářů, za které všechny příznivce duchovního otce máte, vám přece nesahá ani po kotníky. Tak proč kolabovat z návštěvy jednoho člověka, jež nehlásá ani jediné slovo proti Číně, kterého vy vůbec nezajímáte, o němž jste nejspíše ještě nikdy neslyšel, tak jako jste ještě nedávno nikdy neslyšel o nějakém Michalu Horáčkovi.
To jste opravdu tak hloupý? Bojíte se tedy třeba nějakého Jana Nováka, který bude vykřikovat na náměstí vesnice slova o lásce, přátelství a míru? Bojíte se mě, když vám veřejně napíšu, co si myslím? Bojíte se tedy každého projevu lidské svobodné vůle a budete se od ní distancovat, tak jako od neškodné návštěvy člověka, jež je právě pro mnohé symbolem této vůle? Nepřipomíná vám to něco?Podle mě nemůžete mít klidné spaní. Není pro vás noční můrou, že si třeba i Jiří Ovčáček tajně šeptá pod peřinou desatero?
Já naprosto chápu vaši snahu o směrování kormidla směrem na východ. Je to vaše volba. Ale musíme být za každou cenu ten bojácný, ohnutý národ, jež se skloní před vůlí otrokáře? Budeme se muset omlouvat našemu velkému čínskému příteli za každou neohlášenou návštěvu, kterou tady přijmeme? Až tak málo cti v sobě máte?
Nechcete znovu vztyčit hlavu nahoru a nebát se projevů svobodomyslnosti, i když vás to bude stát třeba pár milónů čínských juanů?
Vy sám jste si kdysi dovolil kritizovat totalitní režim v článku „Prognostika a přestavba“ a režim vás odměnil vyhazovem. Kde je právě ten svobodomyslný Miloš Zeman, jež se nebál napsat pravdu?
Zbytečně jste klesl právě na úroveň kádrováků, jež vnímají lidi jen podle kádrového posudku. Dalaljáma je ten špatný, ten mi nezapadá do obrázku spokojené domácnosti s vepřovým bůčkem v lednici a becherovkou v mrazáku.

My Češi už zkrátka nechceme sklánět hlavu před ničím. Ani před vámi, ani před papalášem z Číny. Dalaljáma tu nechce bydlet, nechce vám kecat do vašeho řemesla, nepronáší soudy nad vámi ani nad nikým z nás.
Mylně jsem se domníval, že jste chytřejší, že tohle všechno víte. Mýlil jsem se, když jsem se domníval, že vám je svoboda projevu důležitějším motivem, než portmonka naditá čínskými penězi. Ano, i já se na rozdíl od vás mohu mýlit.

Autor: Ondra Kňava | středa 19.10.2016 13:12 | karma článku: 33,06 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

3.8.2023 v 10:05 | Karma: 39,49

Ondra Kňava

Otevřený Dopis ČEZu

10.3.2023 v 9:59 | Karma: 28,86

Ondra Kňava

Země je placka, je jasné jako facka

19.1.2021 v 13:24 | Karma: 21,01

Ondra Kňava

A co bude pak?

30.10.2020 v 9:25 | Karma: 18,79

Ondra Kňava

Český Slavík rozhodně nezklamal

27.11.2017 v 11:44 | Karma: 15,38
  • Počet článků 224
  • Celková karma 8,14
  • Průměrná čtenost 4221x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky