Český Slavík rozhodně nezklamal

Anketa Český Slavík vždy jednou za rok spolehlivě rozbouří stojaté vody českého hudebního průmyslu. Je za tím drsný kalkul sledovanosti, který rozhoduje o bytí a nebytí v televizním živém éteru. 

A to je to, oč tu jde především.  Nebuďme hloupí. Je tu snad někdo, kdo si opravdu myslí, že kontroverze zde není záměrná? Já naopak organizátorům tleskám, jak dokážou přitáhnout davy diváku. Už před samotným obřadem se kapely předhání ve vyjádřeních, zda se této produkce zúčastní či nikoliv. Samotné hudební skupiny tak dělají to nejlepší Pí Ár obskurní maškarádě v hadrech od H&M. Tak co, uvidíme letos Ortel naživo, nebo ne?

Kdyby kapelníci měli alespoň trochu sebeúcty, jakýmkoli komentářům na adresu této hitparády by se vyhnuli. Jejich fanouškům snad záleží na jejich produkci, nikoliv na umístění v nějaké anketě. Jestli chci podpořit nějakou kapelu, koupím si jejich CD nebo navštívím jejich koncert. Tenhle obchodní model podporuji.
Samotnou kapitolou je pak slavnostní vyhlašování, jak tomu dnes říkají.  O tom se zde v článku nedočtete. Určitě to bylo poutavé, ostatně jako každý rok. Doufám, že jste koukali, organizátorům to přišlo vhod. Měřiče sledovanosti jsou neúprosné a na smetišti dějin už skončilo nejedno Televarieté.  
Nejzajímavější etapou je ovšem debata po skončení celé téhle párty. Tomu prostě neuniknete. Dozvíte se, že organizátoři tak nějak potichu změnili pravidla, aby se pro některé nemohlo hlasovat, aby se pak s hlubokou lítostí omluvili, že vlastně pro toho interpreta hlasovat šlo, protože si to neposichrovali na webu. (Sabaton - Joakim Brodén). No nejsou to amatéři, v jejichž anketě chcete zase za rok hlasovat?
Pak vyplave na povrch informace, že kapele Ortel byly odečteny hlasy, pro jakousi nedovolenou podporu na Facebooku.
Stále si myslíte, že všechna ta prohlášení, vyhlášení se nedějí záměrně, jen pro dosažení cíle kvalitního Public relation?
Vždyť i kdyby vyhlásili za vítěze třeba Jardu Jágra, nikdo by jim nemohl dokázat, že pro Jágra skutečně hlasovala většina.  Vůbec nemuseli vydávat prohlášení o odebraných hlasech Ortelu, nikdo žádnou kontrolu neprovádí, vše je v rukách pořadatele. Jenže to by bylo ticho po pěšině. Výsledky sečteny, není co řešit.
Všechna tato prohlášení mají jediný cíl. Zvýšit sledovanost mrtvého projektu, který nebaví. Nic jiného než kontroverze lidi k televizi nepřiláká.
Když se pročtete diskuzemi na sociálních sítích nestačíte se divit. Spousta lidí má tendenci pohrdavě komentovat výsledky. No jo, zase Gott. Slušně se jich zeptáte, pro koho tedy hlasovali oni, když se jim nelíbí umístění toho či onoho interpreta. S údivem zjistíte, že ti největší tlučhubové nikdy do této ankety nehlasovali!

Za zoufalou tedy ani tak nepovažuji anketu Slavík, ale spíše ty naivy, co každý rok v této anketě hlasují. Naprosto nejzoufalejší jsou ale ti, co se rozčilují nad výsledkem, ačkoliv vůbec nehlasovali. To je jako nejít volit a pak brečet, že zde vládnou Komunisti, Babiš a Okamura.  
A takhle si tady teď žijem.

 

P.S: Naprosto si uvědomuji, že i tímhle blogem jsem sedl na lep organizátorům této ankety, bravo!

 

 

Autor: Ondra Kňava | pondělí 27.11.2017 11:44 | karma článku: 15,38 | přečteno: 971x