Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AZ

Albert Zweistein

12. 8. 2012 10:43
Sama ČT uvadí, že pokud o to konkrétní sportovkyně požádá,

tak její jméno nebudou přechylovat. Musel by se najít někdo, kdo by před nějakou konkrétní sportovní akcí obešel všechny zahraniční sportovkyně, vysvětlil jim situaci, že jim ČT podle jakéhosi úchylného doporučení Ústavu pro jazyk český komolí jejich jméno a nechal jim podepsat žádost o nepřechylování, musela by to ČT respektovat. R^

0 0
možnosti
A

Angis

12. 8. 2012 10:20
Jinak je tady cítit zapšklost některých ženštin...

"Když já s tím ová musím žít, tak ta mrcha taky bude!

0 0
možnosti
A

Angis

12. 8. 2012 10:18
Pro místní fosily

Ano, náš jazyk se vyvíjí a přechylování do současné podoby patří. Jenže odstranění přechylování a tyhle články jsou jen dalším vývojem jazyka, kterému se tak usilovně bráníte a kterým argumentujete. Ať se to někomu líbí, nebo nelíbí, přechylování časem zmizí.

2 0
možnosti
AL

avlyslakecod

12. 8. 2012 10:28
Re: Pro místní fosily

možná časem zmizí i náš rodný jazyk ;-) někteří tady se k tomu snaží přispět

4 0
možnosti
PS

Petr1120

12. 8. 2012 9:41
Naprostý souhlas s autorem!

Jsem rád, že přechylování leze na narvy tolika lidem. Mě to rve uši. A argument o pravidlech češtiny si strčte někam. Již teď je v tom zmatek a plno jmen se nepřechyluje. Pokud by se pravidla dodržovala, tak se bude říkat Li Naová nebo Na Liová? Vždyť u takových jmen kolikrát sami nevíme, co je příjmení.

Je nejvyšší čas češtinu zmodernizovat. Stalo se tak již v historii několikrát a nikomu to dnes nevadí!

Díky autorovi za super článek :-) (můj blog na stejné téma: Česká republikaová)

0 0
možnosti
AL

avlyslakecod

12. 8. 2012 10:41
Re: Naprostý souhlas s autorem!

zmodernizovat ano, ale ne tak, aby byla nesrozumitelná !!

2 0
možnosti
KK

Karmínový král

12. 8. 2012 9:24
Český jazyk

je jazyk velmi specifiský a nelehký. Někdy to přechylování vypadá i rozumně a zas tak nevadí, ale to co předvádí v ČT či v článcích zde na iDNES je něco tak strašného a odpudivého, že se mi otvírá kudla v kapse. Ten, kdo napíše např. Sinéad O'Connor-ová, by zasloužil pár facek a šup s ním do fronty na pracák. Nejhorší je, když se ty jména úplně zprzní, např.lyžařka Natalia Belmondo je podle chytrolína O.Černého Belmondová. Hnus fialovej,brrrrrrrrrrr;-O

3 0
možnosti
KK

Karmínový král

12. 8. 2012 9:44
Re: Český jazyk

Oprava: ...Ta jména (místo ty jména)

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

12. 8. 2012 7:56
Karma!

R^

0 0
možnosti
Z

zVysociny

12. 8. 2012 7:50
Tenhle clanek je bezva...

... nejenom prechylovani, ale obecna znalost vyslovovani BEZNYCH jmen je tem ubohym komentatorum v televizi cizi. Na priklad nejaky komentujici primitiv (to je jeho zamesnani!) vyslovil krestni jmeno trenera Hugh McCutcheon 'HAG' . Vzdyt to snad asi neni mozny!

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

12. 8. 2012 8:01
Re: Tenhle clanek je bezva...

Nejen vyslovování běžných jmen, ale i přepis a vyslovování běžných anglických slov. Třeba "debl". "Deblkanoe". Mně to asociuje "debil". Rozumněl bych třeba "dabl", protože anglické "double" - dvojitý - zní jako [dabl]. Ale od čeho je "debl"?

0 0
možnosti
PO

Tozeer

12. 8. 2012 0:01
Buď čeština nebo jména cizinek...

Jestli se vám nelíbí čeština a její pravidla, tak prosím nesledujte českou televizi. Vaše argumenty jsou většinou velmi populistické a nedůsledné, ale nebudu je řešit. Jen by mě zajímalo, proč jste "čistě náhodou" opomenula největší argument pro přechylování, tj. skloňování. Nebo vám v českém jazyce přijdou v pořádku věty jako "Viděl jsem Rogerse s Williems." nebo "Robson a Murrayho porazili Žilwicki s Kolářem."?

Je to jednoduché. Čeština je zvláštní jazyk se zvláštními pravidly, kvůli kterým je nutné občas například změnit příjmení osob, aby bylo v češtině použitelné. Pokud se vám to nelíbí, přestěhujte se do země, jejíž jazyk je bližší světovému normálu a nebudete to muset řešit. Takhle buďto můžete mluvit česky a platit za to daní "pokřivování" některých jmen, nebo můžete hrdě mluvit paskvilem češtiny a machrovat, jak těm cizinkám, kterým je to naprosto ukradený, zachováváte jméno. Buď čeština, nebo jména cizinek. U mě jako patriota (byť nepříliš velkého) vítězí čeština.

4 0
možnosti
I

iVčera.iDnes.iZítra

12. 8. 2012 7:30
Re: Buď čeština nebo jména cizinek...

Zkuste to vysvětlit třeba takové Kateřině Emmons - ta by Vás s tím poslala do háje. Zrovna její příjmení jsem ani jednou neslyšela přechýlené.

A češtině máme také nesklonná nepřechýlená příjmení: Janků, Janů, Petrů, Martinů... Pak máme příjmení nepřechýlená, která lze skloňovat podle vzoru "jarní", což pro ženský rod znamená, že zůstávají stále ve stejném tvaru (jarní louka, jarní louky, jarní louce, jarní louku, jarní louko!, jarní louce, jarní loukou) - Krejčí, Kočí... Ostatně vždycky si můžete vypomoct skloňováním křestního jména (pokud je možné jej skloňovat podle vzoru žena) nebo výstižnější formulací.

Z literatury mám celkem zažito přechylování - asi by mně trošku nezvykle zněla paní Bovary...na druhou stranu paní de Renalová by mně zněla ještě hůř. Pak si vyberte.

1 0
možnosti
MM

shannow

11. 8. 2012 23:36
prostě...

...se příště koukejte na Eurosport v angličtině a ušetříte spoustu času,

které můžete věnovat smysluplnějším věcem než psát sáhodlouhé statě o

hloupostech ...a mimochodem, Dusík říkal Isinbajevová, což je ČESKY

gramaticky správně) :-)

1 0
možnosti
MV

base

11. 8. 2012 22:43
V cizině často

těžko chápou, že dva lidé, kteří mají v pase příjmení třeba Novák a Nováková jsou manželé. Pro ně se prostě jmenuje každý jinak...

2 0
možnosti
A

Amidala

12. 8. 2012 10:52
Re: V cizině často

Tady je příklad, že i v jiných jazycích mají manželé rozdílné příjmení.Docela by mi zajímalo jestli tam taky takhle vášnivé diskutují. Litevština: příjmení mužské Kazlauskas, příjmení ženské, svobodná dívka: Kazlauskaitė, příjmení ženské, provdaná: Kazlauskienė. Pokud dobře vidím, tak manželé mají také rozdílná příjmení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 225
  • Celková karma 13,65
  • Průměrná čtenost 4202x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky