Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

Nejdřív jsem postavil ten palec nahoru a až teprve poté jsem nakoukl do diskuze. To vám ale řeknu, to je squadra! Většina diskutujících ani nepochopila o čem píšete. Asi o tom, že v Iráku se do vzduchu vyhazují samy děti... tak si za to mohou přeci samy... Fakt se na tyhle postpuberťáky těžko reaguje a tímto vás dodatečně obdivuji, že jste se vůbec do téhle problematiky pustil, mi to běhá hlavou už léta.R^

6 10
možnosti
JL

Karma - násilí, teror v USA je "sexy", snadno se to přebírá a Američani jsou přece bílí a hodní lidé. Násilí v Iráku a vůbec v zemích třetího světa je totálně nezajímavé "nesexy", nejsou bílí a nikdo nechápe, proč se zabíjejí. Teror v USA je nám blízký, známe to z jejich fimů, na irácké filmy se nedá dívat.

3 8
možnosti
MK

Podle čeho jiného by se měly řídit média než podle mediální atraktivity tématu? Mají psát o názorech nějakého bezdomovce z holešovického nábřeží stejně často jako o Klausových nebo Zemanových postojích? Má být pro ně vražda peruánského prodavače stejně významná jako atentát na Obamu? Víte například, že v Indii upálí zaživa každý rok asi dvacet tisíc vdov v rámci staré hinduistické tradice? Je to více mnohem více než obětí všech teroristických atentátů za deset let - a nepíše o tom nikdo. Světe div se, že není mrtvola jako mrtvola! Že atentát je víc než vražda, vražda víc než přírodní katastrofa, ta víc než smrtelná autonehoda, ta víc než rakovina, ta víc než smrt stářím. Že celebrita je pro média víc než běžný Evropan a ten víc než běžný Afričan. Že vražda v mém domě mě zajímá víc než v jiné ulici, ta víc než v jiném městě, v jiném státě, v jiném světdíle. Vzpamatuj se člověče! Divíš se takovým samozřejmostem, že je to na dospělý mozek k pláči.

10 3
možnosti
RC

Ono je to dokonce tak, ze zalezi na zpusobu smrti. Zatimco obeti nehod nebo poulicni kriminality v USA skoro nikoho nezajimaji, pak obeti teroristickych cinu, ktere nejsou moc obvykle, kazdeho zajimaji. Mozna jste zaznamenal, ze obeti z Bostonu a to tema samotne a vice prostoru, nez obeti vybuchu tovarny na hnojiva. Takze o cem je clanek? O nicem, protoze se snazi porovnavat neporovnatelne.

13 1
možnosti
DK

Presne tak...ono kdyz v Texasu bouchla ta fabrika, tak take se ji v mediich nedostalo tolik pozornosti jako Bostonu, pritom tam zahynulo mnohem vice lidi.

4 1
možnosti
LK

Naprosto hloupy a naivni clanek. Proc je tak nepochopitelny, ze nekomu jsou bliz lide, kteri maji podobou kulturu, hodnoty a civilizaci (rozhodne je Evropanum americka kultura relativne blizka v porovnani s islamskym Irakem), a mluvi jazykem, kteremu vetsina z nas rozumi?

Ze je Irak geograficky bliz ma neco znamenat? Co to je za blbost? Australie ze snad nejdal od CR, ale anglicky mluvici lide s evropskymi koreny nam jsou taky blizsi nez muslimove s Iraku. Stejne tak, jak nam budou obeti terorizmu napriklad v Jablonci blizsi nez obeti v Bostonu (i kdyz jsem v Jablonci nikdy nebyl, v Bostonu ano, ale Cesi jsou mi blizsi nez Americani, coz je pro Cecha normalni).

To neznamena, ze americka nebo ceska mrtvola je "vic" nez mrtvola v Iraku, jak pisete. Je mi jasny, ze zivot je jako zivot, ale je taky normalni, ze nam jsou blizsi lidi s podobnou kulturou, tak to je vsude - Iracanovi bude smrt jineho muslima taky blizsi nez smrt Americana. (Rozdil je samozrejme v tom, ze hodne muslimu slavi udalosti v Bostonu, a u nas nikdo neslavi, kdyz zemrou lidi v Iraku.)

15 7
možnosti
JD

J21i40ř86í 33D26r24á13č

20. 4. 2013 13:30

To: Kratochvil. Pokud byste pochopil podstatu autorova sdělení, tak tady nebudete sáhodlouze rozepisovat své ničím nepodložené tvrzení o blízkosti americké pakultury Evropanům.

Autor ve skutečnosti píše o jevu zvaném "simulakra".Simulakrum je virtuální kopie neexistujícího originálu, která je reálnější než skutečnost. Chtěl podle mě (vnímavým čtenářům) naznačit, že dnešní média svět a jeho události již dávno nejen popisují, ale rovnou VYTVÁŘÍ a PŘETVÁŘÍ. Viz třeba dojemné půlhodinové zpravidla naprosto banální příběhy americké tývý NOVA v hlavních zpravodajských relacích, které lidem toto médium prezentuje a vnucuje jako "UDÁLOSTI DNE"... To jsou právě ty SIMULAKRY:-):-)

5 8
možnosti
Foto

Venoval jste spoustu casu tomu, aby dle meho nazoru, vetsina zjistila, ze mate nejaky nazor ... ok ... a co dal? Mate nejaky napad? Mate alternativu? Mate jine reseni, nez tvrzeni, ze s vetsinou manipuluji media a ze vy mate pravdu v tom, jak to mame my ostatni citit? ... Opravdu nevnimate ten rozdil mezi zabitim ve svete, kde vynakladame spoustu nejen penez na to, aby zabijeno nebylo a svetem, kde je tomu jinak??? .. Vazne mate pocit absolutni rovnosti?? ... Ja ne.

5 2
možnosti
OK

V otázce života a smrti mladých lidí a dětí, kteří si šli sednout do kavárny, zaserfovat na Internetu, zaběhnout maraton cítím absolutní rovnost. A s penězi vynakládanými tam či sem to nemá co dělat.

3 0
možnosti
LR

v Iráku se z nepochopitelných důvodů pořád vyhazují do vzduchu sami, takže těřko se divit, že to už nikoho moc nevzrušuje.

12 5
možnosti
PL

A co na tom nechápete proboha? protože at to zní sebevíc cynicky tak je to zcela logické, pochopitelné. Na blízkém východě to bouchá každou chvíli, denně tam prakticky umírají nevinní, kdežto utok v civilizované zemi, navíc při významné sportovní události. To máte stejné jako když začně sněžit v Norsku, sotva se nad tím pozastaví. Ale si začli stavět sněhuláky třeba v Etiopii tak by se o tom asi psalo. A že Vy nevidíte rozdíl mezi kulturou a civilizací respektive jejích občany je bud hodně velká přetvářka nebo to tak fakt máte, ale potom nechápu proč to vnucujete oistatním. To je jako kdyby já každému říkal že nemám rád bledě modrou, prostě zcela irelevantní.

18 2
možnosti

Proč to svádět na média? Média referují o tom co zajímá jejich zákazníky. Zatímco zákazníky zajímá atentát v Bostonu, v Iráku je to už nuda. Ne média, ale jejich zákazníci (tj. Já i Vy) určujeme o čem budou referovat.

Je všeobecně známe (a idnes o tom kdysi i psala), že čím bližší zpráva, tím se jí věnuje více pozornosti. Člověk zabitý při zajímavé autonehodě v Čechách je stejně zajímavý jako 20 lidí zabitých při zajímavé autonehodě v západní civilizaci a stejně důležitá zpráva je když 100 lidí zemře ve třetím světě při zajímavé autonehodě (běžná nikoho nezajímá). V Africe musíte jít do tisíců aby to přilákalo nějakou pozornost.

Nemusí se Vám to líbit, ale tomu se říká tržní hospodářství.

12 2
možnosti
PH

Média mají i jinou funkci. Zařídit, aby si lidé mysleli to, co si majitelé přejí. Majitelům Reuters na nějakém zisku z novin nesejde.

1 4
možnosti
JB

J85i54ř43í 92B84o27č63e87k

19. 4. 2013 22:28

chtěl jsem napsat, že Amerika je nám kuturně mnohem blíž než Irák, ale koukám, že mě předběhli mnozí jiní

14 2
možnosti
OK

Rozhodně necítím kulturnost jako určující pro rozdílné cítění či vnímání takovýchto činů či událostí.

2 14
možnosti
  • Počet článků 225
  • Celková karma 13,65
  • Průměrná čtenost 4202x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky